Ροδόπη: “Παράθυρο” στον σύγχρονο κόσμο για την αρχαία Μαρώνεια

Στις εργασίες που δρομολογούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας με αφορμή την πρόσφατη ένταξη του αρχαίου θεάτρου στο ΕΣΠΑ, μετά από επτά χρόνια, αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, η κα Χρύσα Καραδήμα. Θα γίνουν όπως είπε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (19-8-2021) εργασίες προσβασιμότητας και προστασίας των υποδομών. «Σκοπεύουμε να κάνουμε τους χώρους εξυπηρέτησης κοινού γιατί προς το παρόν ένα μικρό IsoBoX φιλοξενεί αυτές τις υπηρεσίες, θα υπάρχουν WC και για ΑμεΑ, θα βελτιωθεί η δομή πρόσβασης προς το θέατρο, οι αποροές, ό,τι χρειάζεται για προστασία από τη βροχή, φυτεύσεις και εργασίες πυροπροστασίας κ.α. » εξήγησε. Επίσης, όπως ανέφερε η κα Καραδήμα, θα γίνουν και κάποιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο αυτού του έργου στο ίδιο το θέατρο.

Ροδόπη: “Παράθυρο” στον σύγχρονο κόσμο για την αρχαία Μαρώνεια«Προβλέπονται κάποιες μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, μέσα από το έργο. Ελπίζουμε μέσα σε μια τριετία να ολοκληρωθεί και η πρώτη δημοσίευση των ανασκαφών, του υλικού που έχει βρεθεί στο χώρο» είπε.  Ειδική αναφορά έκανε η σπουδαία αρχαιολόγος και σε ένα άλλο έργο που υλοποιείται στην περιοχή της Μαρώνειας, στο δρόμο σύνδεσης Μαρώνειας- Πετρωτών ο οποίος θα οδηγεί και στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης. «Εμείς έχουμε την ευθύνη των σωστικών ανασκαφών και της παρακολούθησης του έργου. Περνάει από πολλούς σημαντικούς χώρους. Δεν είναι μόνο το θέατρο, τα μνημεία της αρχαίας Μαρώνειας, του Αγίου Γεωργίου, η Ακρόπολη, τα Τείχη του Αγίου Γεωργίου, η Σύναξη, είναι όλες αυτές οι θέσεις» είπε διευκρινίζοντας ότι θα παρακολουθούν από κοντά την πορεία του έργου και ό,τι προκύπτει αρχαιολογικά θα το ανασκάπτουν και ανάλογα με τη σημασία που αυτό θα έχει θα παίρνει και την απόφαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, γνωμοδοτώντας σχετικά.

«Είναι η ώρα να γίνει ο αρχαιολογικός περίπατος σε όλον τον Ίσμαρο» είπε σημειώνοντας ότι προηγήθηκαν δύο προτάσεις για ένταξη του έργου στο Iteregg οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. «Να συνδέσουμε αρχαιολογικές θέσεις πολύ σημαντικές που εν πολλοίς είναι άγνωστες στον κόσμο. Δεν είναι μόνο τα μνημεία της Μαρώνειας. Υπάρχουν και άλλες θέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συνδεθούν είτε με περιήγηση με έξυπνα κινητά, είτε με επι τόπου μετάβαση, με ενημερωτικό υλικό, με διαδρομές που θα οδηγούν στα μνημεία της Μαρώνειας, του Αγίου Γεωργίου και των Πετρωτών» ανέφερε η κα Καραδήμα.
σημειώνοντας και το αντίστοιχο παράδειγμα: «Εκτός από τα πατητήρια και τη μεγαλιθική πύλη, υπάρχει και ο τάφος των Ασκητών που ο πιο πολύς κόσμος δεν τον ξέρει» είπε προσθέτοντας «Υπάρχουν διάφοροι τάφοι λαξευμένοι σε βράχο, κόγχες λατρευτικές που ο κόσμος δεν τα γνωρίζει και με μια κατάλληλη καθοδήγηση θα μπορούν να τα δουν» σημείωσε.

Όπως τόνισε η δραστήρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης επίσης σημαντική είναι η σύνδεσή τους και με ένα γεωλογικό μονοπάτι. «Είναι επίσης πολύ σημαντικά το λατομείο της Μαρμαρίτσας, ο βράχος των Πετρωτών, όπου είχαμε τα πρώτα παλαιολιθικά ευρήματα στην περιοχή μας από τις έρευνες που έκανε ο Νίκος Ευστρατίου. Θέλουμε να ελπίζουμε μαζί με τα υπόλοιπα μνημεία της Μαρώνειας και στον Άγιο Χαράλαμπο να τα συνδέσουμε όλα αυτά» κατέληξε δημιουργώντας τη βεβαιότητα  πια ότι η αρχαία Μαρώνεια ανοίγει για τα καλά ένα δικό της «παράθυρο» στον σύγχρονο κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος