Ροδόπη:”Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης” είπαν οι κάτοικοι της Παραδημής

Την αναβίωση του εθίμου «Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης» πραγματοποίησε ο Σύλλογος Παραδημής και Φίλων με την ευχή να έχουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής υπομονή, καλό μήνα και να μένουν ασφαλείς.

Ροδόπη:”Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης” είπαν οι κάτοικοι της Παραδημής«Πρόκειται για ένα έθιμο, που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι των Παραδημιωτών από το Αλτιντάς (Χρυσόλιθος) της Ανατολικής Θράκης, στο οποίο οι κάτοικοι πριν ανατείλει ο πρώτος ήλιος του Μάρτη, έβγαζαν τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν όλο τον χειμώνα και τα έκαιγαν, φωνάζοντας “έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης” ενώ πηδούσαν και τρεις φορές πάνω από τη φωτιά, για να ξορκίσουν το κακό» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο κος Βαγγέλης Καρακύργιος, πρόεδρος του Συλλόγου.

Ροδόπη:”Έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης” είπαν οι κάτοικοι της ΠαραδημήςΟ κορονοϊός δεν τους φόβισε. Αντιθέτως, τους ώθησε να πάρουν όλα τα μέτρα προστασίας και να ανταμώσουν στην κεντρική πλατεία του μικρού οικισμού. Πηδώντας τις φωτιές οι νέοι ξορκίζουν το κακό, υποδέχονται την άνοιξη και διώχνουν με ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη τον χειμώνα.

Η ανταπόκριση των κατοίκων τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ μεγάλη άλλωστε όπως εύστοχα δήλωσε ο κος Καρακύργιος κάθε πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται σε κάθε χωριό συγκεντρώνει κόσμο με τους μεγάλους σε ηλικία να θυμούνται και τους νέους να χαίρονται.

Βλέποντας ξύλα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι, ο κος Καρακύργιος το θεώρησε ως ένα μικρό σημαδιακό κάλεσμα και δεν το προσπέρασε αδιάφορα, αντιθέτως με τα δυο του χέρια δέχτηκε τα δώρα και άναψε την φωτιά.

Η αρβανίτικη διάλεκτος στο χωριό ακόμη μιλιέται και αυτή θα αποτελέσει το θέμα της επόμενης εκδήλωσης. Οπότε, πάλι από τον Χρυσόλιθο της Ανατολικής Θράκης μέσω της Παραδημής κάτι θα ξεπροβάλλει. “Να φύγει ο φόβος του κορονοϊού και μπορούμε να κάνουμε πολλά υπόσχεται ο δραστήριος πρόεδρος, έτοιμος με τα υπόλοιπα μέλη να κάνει την υπόσχεσή του πράξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος