Ροδόπη: Προσπάθεια διάσωσης του σκόρδου που μετρά έναν αιώνα ζωής

Προσπάθεια διάσωσης του σκόρδου που έφεραν οι παππούδες τους από τις «Χαμένες Πατρίδες», την Ανατολική Ρωμυλία, πριν εκατό χρόνια είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι αγρότες της Ξυλαγανής λειτουργώντας ως «κιβωτοί σπόρων» για το μέλλον. Παρά το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα σύγχρονες προσπάθειες αναβίωσης της καλλιέργειας στέφθηκαν από πλήρη αποτυχία…

Ροδόπη: Προσπάθεια διάσωσης του σκόρδου που μετρά έναν αιώνα ζωήςΔύο καλλιεργητές, ει εξ αυτών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκορδο-παραγωγών, ο κος Στογιαντσάκης, θα φυτεύσουν τον παραδοσιακό σκόρδο για να εξασφαλίσουν τη διάσωση του σπόρου. Σπόρος που φυτεύεται και διασώθηκε χάρη στις συνήθειες παππούδων, γιαγιάδων και γονιών να το φυτεύουν πεισματικά στις αυλές τους.

Παλιότερα, τόσο οι κάτοικοι στο “σκορδοχώρι” της Ροδόπης, την Ξυλαγανή, όσο και στους γύρω οικισμούς στηρίχτηκαν στην καλλιέργεια, παραγωγή και πώληση του σκόρδου και με πολλές ώρες εργασίας χειρωνακτικής κατάφεραν να θρέψουν οικογένειες και να μορφώσουν τα παιδιά τους. Σήμερα, ωστόσο, το σκηνικό έχει αλλάξει. Για την «αντιστροφή» αυτού του σκηνικού φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παλεύουν τα νεότερα μέλη του συνεταιρισμού.

«Κάναμε προσπάθειες, αλλά δεν βρήκε το προϊόν μας την αποδοχή που περιμέναμε, έχασε τη «μάχη» με τα εισαγόμενα λόγω εμφάνισης» δήλωσε στο στο www.ertnews.gr κάτοικος της περιοχής εξηγώντας ότι παλιότερα το προϊόν είχε τη δική του ζήτηση όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ερχόταν έμποροι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο. «Το κεφάλι του σκόρδου στοίχιζε μια δραχμή, οι 20 δεκάρες ήταν το κόστος και οι 70 έμεναν στον παραγωγό» σημειώνουν. Πέρσι η ίδια ποικιλία που παλιότερα γινόταν ανάρπαστη, χάρη στην εξαιρετική της ποιότητα, έμεινε αδιάθετη.
Όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, «ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, το κόστος της καλλιέργειας υψηλό συν ότι απαιτεί μεγάλη χειρωνακτική εργασία, τρεις λόγοι που καθιστούν την επιλογή μη ελκυστική». Ωστόσο, σε πείσμα των δυσκολιών και με σεβασμό στην μακρά παράδοση που έχει τις Ρίζες της στην Ανατολική Ρωμυλία η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος