Ροδόπη: Ποιοτικότερο το φετινό σταφύλι και το κρασί – “Μετ’ εμποδίων” η διάθεσή τους

Ποιοτικότερο το σταφύλι και το κρασί της Ροδόπης φέτος σε σχέση με πέρυσι. Η παρατεταμένη ξηρασία βοήθησε τους παραγωγούς της περιοχής, Έτσι, ολοκληρώνεται μια καλή από άποψη ποιότητας χρονιά. Ωστόσο, για τους αμπελοκαλλιεργητές της Ροδόπης, τα πράγματα δυσκολεύουν στο θέμα της διάθεσης και των πωλήσεών της παραγόμενης ποσότητας περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ειδικότερα, όπως δήλωσαν στο www.ertnews.gr αμπελο-παραγωγοί και έμπειροι οινοποιοί, η μειωμένη ζήτηση δημιουργεί προβλήματα στη διάθεση και όταν αυτή επιτυγχάνεται, έστω μετ εμποδίων, οι τιμές πώλησης δεν είναι οι αναμενόμενες . Εν αντιθέσει με το κόστος παραγωγής που διπλασιάστηκε, όπως τονίζουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά δύο παραδείγματα: το πετρέλαιο, πωλείται στα δύο ευρώ το λίτρο και ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος διπλάσιος σε σχέση με πέρσι.

«Τα προβλήματα είναι πολλά στη διάθεση και του οίνου και των επιτραπέζιων σταφυλιών» σημειώνουν στο www.ertnews.gr τονίζοντας ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία και λόγω της ενεργειακής κρίσης. «Με την Ευρώπη αντιμέτωπη με πολλά ανοικτά μέτωπα θα ήταν περίεργο να πηγαίνουν καλά οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας, όπως θεωρείται το κρασί» δηλώνουν γνωρίζοντας καλά ότι για πολλά νοικοκυριά σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ εκείνο που προέχει είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών και η εξασφάλιση της θέρμανσης. Το κρασί, ακόμη και για τους φίλους του, έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Όσον αφορά στο ενδιαφέρον που σημειώνεται από νέους αμπελοκαλλιεργητές αυτό είναι υπαρκτό, καθώς έχουν δημιουργήθεί στη Ροδόπη μεγάλες, καινούργιες εκτάσεις, φυτεμένες με επιτραπέζια σταφύλια, καθώς για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου οι άδειες χοτηγούνται μόνον από τις Βρυξέλες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος