Ροδόπη: Πληθυσμιακή συρρίκνωση και υψηλή θνησιμότητα

«Ο πληθυσμός της Θράκης γερνά» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ, ο κος Κ. Ζαφείρης και σημείωσε ότι αυτό που θα πρέπει να προγραμματιστεί είναι κατάλληλες δομές και να υλοποιηθούν τέτοιες πολιτικές που θα βοηθήσουν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.
Όπως υποστήριξε ο καθηγητής του ΔΠΘ το φαινόμενο είναι πολυ-παραγοντικό, με την ανεργία στα ύψη και αυξημένο τον αριθμό των νέων ανθρώπων που δεν αποφασίζουν να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες δύσκολα ανατρέπεται. Βάσει των μετρήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια ο κος Ζαφείρης καταγράφει στην Ξάνθη περισσότερους νέους κατοίκους και στη Ροδόπη περισσότερους γερασμένους κατοίκους. Επίσης, στη Θράκη σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ελλάδα μετά την Αθήνα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά μια ερευνητική προσπάθεια για να εξεταστεί ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα στην περιοχή. «Είναι άλλες οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του αγροτικού χώρου και άλλες οι ανάγκες του αστικού πληθυσμού» είπε και πρόσθεσε «Αλλιώς επιδρά το μορφωτικό επίπεδο και αλλιώς η απόκτηση εργασίας». Σε δύο χρόνια η μελέτη θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί προς χρήση στο δήμο Κομοτηνής και στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος