Ροδόπη: Πανηγύρια κι εορταστικές εκδηλώσεις ζωντανεύουν και πάλι τους μετά Covid οικισμούς

Πανηγύρια και εορταστικές εκδηλώσεις ζωντανεύουν και πάλι τους μικρούς οικισμούς της Ροδόπης. Μετά τη δίχρονη απουσία αυτού του είδους των εκδηλώσεων οι μετά covid ημέρες προσπαθούν και πάλι να πιάσουν το νήμα από εκεί όπου το άφησαν το 2019, πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

«Οι κάτοικοι, ντόπιοι κι επισκέπτες, φαίνεται να έχουν ανάγκη αυτής της επαφής» δηλώνουν οι επικεφαλής των πολιτιστικών συλλόγων και μιλούν για «πολιτιστικό ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου». Κινητικότητα που «συμπαρασύρει» έναν ολόκληρο κόσμο, που κινείται γύρω από αυτού του είδους τις εκδηλώσεις: Ντόπιους μουσικούς – καλλιτέχνες, προμηθευτές και catering, ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής της επαρχίας, ακόμη και παραδοσιακά καφενεία, αλλά και μικροπωλητές που πάντα πλαισιώνουν με τη δική τους παρουσία αυτές τις εκδηλώσεις.

Τα μέλη των χορευτικών τμημάτων ξανα-έσμιξαν και οι χοροί δεν άργησαν να στηθούν, από τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού, με τη στήριξη των δήμων. «Ο κόσμος δεν είναι φοβισμένος, είναι πιο ζεστός , πιο κοντά στην παράδοση, πιο κοντά στο χορό, στην επαφή, στο χέρι με χέρι» λένε και παρατηρούν μετά τον παρατεταμένο για κάποιους εγκλεισμό, την εργασία μπροστά από οθόνες και την τήρηση των αποστάσεων που δημιούργησαν μια έλλειψη επαφής και απουσία πραγματικής ζωής την «εκδίκηση» των πανηγυριών από τόπο σε τόπο να φαντάζει πιο γλυκιά.

«Είναι και ο καλύτερος τρόπος προβολής της περιοχής μας» λένε οι ίδιοι οι διοργανωτές που βλέπουν με χαρά να δέχονται ξανά προσκλήσεις για συμμετοχές σε διοργανώσεις τόσο εντός, όσο και εκτός Ροδόπης. «Τα ταξίδια –από το ένα άκρο της Ελλάδας έως το άλλο- με αφορμές συμμετοχές σε πολιτιστικές διοργανώσεις έχουν επιστρέψει ξανά» σημειώνουν και σπεύδουν να προσθέσουν πως με προσοχή και λίγη υπομονή ο εφιάλτης της πανδημίας θα αφεθεί πίσω, με τους χορούς να κρατούν ξανά…

φώτο αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος