Ροδόπη: Παλεύουν με την ξηρασία οι αγρότες τη Εργάνης

Παλεύουν με την ξηρασία οι αγρότες της Εργάνης. Εκατό καλλιεργητές της γης που φέτος δεν έχουν σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, είναι αναγκασμένοι να ποτίζουν συχνότερα τις καλλιέργειες τούς κι αυτό όσοι έχουν τη δυνατότητα.

Ένας από τους εκατό, ο κος Νιαζή. Τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως δήλωσε στο www.ertnews.gr , ασχολείται με την καλλιέργεια της γης. «Κύκλος να γίνεται» λέει περιγράφοντας την προσπάθειά τη δική του και των συναδέλφων του και σημειώνει «δύσκολα μπορεί ένας αγρότης της περιοχής να αποταμιεύσει χρήματα».

Η φετινή ξηρασία, έχει να βρέξει δύο και πλέον μήνες, «καταπίνει» και το δικό τους ιδρώτα, καθώς είναι αναγκασμένοι να ποτίζουν κάθε δεκαπέντε ημέρες αξιοποιώντας ομαδικές γεωτρήσεις της περιοχής. «Όταν έρχεται η σειρά μας και αν δεν υπάρξει κάποια βλάβη στην γεώτρηση, ποτίζουμε» σημειώνει και προσθέτει «από τη μια ποτίζουμε, από την άλλη τα δυνατά μελτέμια ξεραίνουν χώματα και φυτά».

Βαμβάκια, σιτάρια και καλαμπόκια οι φετινές παραγωγές τους. Αρνητικός παράγοντας το γεγονός ότι είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους από κτήμα σε κτήμα, έκτασης τα περισσότερα από τρία έως δέκα και σπάνια έως είκοσι στρέμματα. «Δεν έχει γίνει αναδασμός στην περιοχή μας και αυτό αυξάνει το κόστος» δηλώνουν. Στέκονται στο αυξημένο, «σχεδόν διπλάσιο», όπως λένε κόστος των αγρο-εφοδίων «σε σχέση με πέρσι» κι αγωνιούν για την επόμενη χρονιά. Μόνη παρηγοριά, η άνοδος και της τιμής των προϊόντων τους, «ίσως έτσι», όπως λένε, «να καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδά τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος