Ροδόπη: Ορεινά χωριά και μικροί οικισμοί που βλέπουν τους κατοίκους τούς να φεύγουν

Αδειάζουν οι ορεινοί οικισμοί. Χωριά που πριν είκοσι χρόνια έσφυζαν από ζωή, δύο δεκαετίες μετά έχουν εγκαταλειφθεί. «Οι κάτοικοι έχουν φύγει, δεν μένουν πια εδώ», απαντούν όλοι κι όλοι τέσσερις κάτοικοι του Κοβάλου.

Όπως δηλώνουν στο ertnews.gr, πριν είκοσι χρόνια στο χωριό τους έμεναν τριάντα (30) οικογένειες. Ίδιο το σκηνικό και στο χωριό Καλύβια  λίγο πιο πάνω από την Άνω Βυρσίνη, τέσσερις οικογένειες όλο κι όλο «υπενθυμίζουν» την ύπαρξή του παλιού οικισμού.

Έντεκα οικισμοί στη Δημοτική Ενότητα της Οργάνης και δεκάδες «συστάδες» σπιτιών σε πλαγιές κι απόκρημνες χαράδρες, που δημιούργησαν στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι που ήθελαν να είναι κοντά στα ζωντανά τους, αλλά και κοντά στις οικογένειές τους. Έτσι «ξέκοψαν» από τους μεγάλους οικισμούς και δημιούργησαν άλλους μικρότερους, όμως, με την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας, χρόνια μετά, «έσβησαν» κι αυτοί.

Ίδια η τύχη σε μικρότερο βαθμό λόγω της μετανάστευσης και στους μεγάλους έντεκα οικισμούς της παλιάς κοινότητας. «Οι νέοι τα τελευταία είκοσι (20) χρόνια μεταναστεύουν στο εξωτερικό για εργασία», λένε και προσθέτουν πως κάποιες άλλες οικογένειες έχουν κατέβει στα πεδινά.
Κοινά τα προβλήματα για τους εναπομείναντες κατοίκους. Ο χειμώνας και οι καιρικές συνθήκες, που η δυσκολία τους έχει κάπως αμβλυνθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι όπως παλιά λένε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και σημειώνουν ότι τα παλιά χρόνια έμεναν και εβδομάδες ολόκληρες αποκλεισμένοι λόγω του χιονιού.

Ή έλλειψη δομών υγείας είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα. «Πριν σαράντα χρόνια είχαμε μόνιμο γιατρό στην Οργάνη, σαράντα χρόνια μετά τον έχουμε μια φορά την εβδομάδα και άν» και στις περιπτώσεις εκείνες που συμβεί κάτι έκτακτο και χρειάζεται άμεση πρόσβαση στο νοσοκομείο κάποιοι από τους κατοίκους είναι αναγκασμένοι να διανύσουν μέχρι και 65 χιλιόμετρα.

Όσον αφορά στο φετινό απολογισμό των παραγωγών, καπνοκαλλιεργητές στην πλειοψηφία τους είχαν ποιοτικό καπνό, όχι όμως σε μεγάλη ποσότητα με αποτέλεσμα, όπως λένε, “να κρίνεται αναγκαία η ενίσχυσή τους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος