Ροδόπη: Ορατός ο κίνδυνος να μείνει αδιάθετη και φετινή παραγωγή ροδιών

Με τον κίνδυνο να μείνει απούλητη ή και αμάζευτη στο χωράφι η φετινή σοδειά οι παραγωγοί ροδιών της Ροδόπης βαδίζουν με αβέβαια βήματα προς τη συγκομιδή των κόπων τους.

Μια καλλιέργεια που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και πολλές υποσχέσεις το 2007 οδηγεί 15 χρόνια μετά σε οικονομική ζημιά τους παραγωγούς που την επέλεξαν. Η φύτευση, η εγκατάσταση δικτύου ποτίσματος και η «δέσμευση» των χωραφιών για πέντε χρόνια μέχρι να αποδώσουν δεν συνοδεύτηκε με το προσδοκώμενο κέρδος.

Έτσι, και φέτος φοβούνται μην ζήσουν επανάληψη του ίδιου σκηνικού με πέρσι, όταν, όσοι από τους καλλιεργητές δεν μπόρεσαν να τα διαθέσουν μόνοι τους τα άφησαν ασυγκόμιστα στα χωράφια τους. «Δεν υπάρχει ζήτηση από την πλευρά των εμπόρων» δηλώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί στο www.ertnews.gr και προσθέτουν ότι και εκεί που υπάρχει είναι τέτοια η προσφερόμενη τιμή με αποτέλεσμα το κέρδος για τους ίδιους να είναι ελάχιστο, σχεδόν μηδαμινό.

Μόνη διέξοδος η μεταποίηση, ωστόσο, και αυτή γίνεται μετ΄εμποδίων. «Απαιτεί κατάλληλες υποδομές» δηλώνουν όσοι το τόλμησαν και σχολιάζοντας επισημαίνουν το κόστος είναι μεγάλο ακόμη και για την αγορά ενός απλού εξοπλισμού. Κάποιοι λίγοι διοχέτευσαν το παραγόμενο προϊόν σε συνεταιρισμούς γειτονικών ΠΕ, όμως, και αυτές οι προσπάθειες πραγματοποιήθηκαν με δυστοκία και μικρά οικονομικά οφέλη. Όπως και η απόπειρά τούς να διοχετευθεί το προϊόν με τη μορφή χυμού.

Όλα αυτά τα εμπόδια οδηγούν έναν μετά τον άλλον τους παραγωγούς να σκέφτονται ακόμη και την εκρίζωση ως λύση για την μετάβαση από την καλλιέργεια της Ροδιάς σε άλλες καλλιέργειες, εφόσον βεβαίως υπάρχουν οικονομικά και ψυχικά αποθέματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος