Ροδόπη: Οικονομικό και εργασιακό στρες αυξάνουν τις καρδιολογικές παθήσεις

Οικονομικό και εργασιακό στρες αυξάνουν τις καρδιολογικές παθήσεις στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, βάσει μελετών, καρδιολόγοι της Ροδόπης. Μιλώντας στο www.ertnews.gr προσθέτουν ότι η αυξημένη πίεση, τα καρδιαγγειακά περιστατικά και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι αποτέλεσμα της εποχής.

Ειδικότερα, όπως τονίζουν, μπορεί η καλοκαιρινή περίοδος που προηγήθηκε να είναι μια περίοδος «φιλική» για την καρδιά λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, της διατροφής και της κίνησης σε αντίθεση με το χειμώνα, ωστόσο, δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει τα δυσοίωνα κοάσματα που «στέλνουν» οι παλμοί της καρδιάς.
«Οι νέοι ασθενείς το 2022 είναι ίδιοι με το 2021, δεν έχουμε αύξηση των εμφραγμάτων, παρατηρείται, όμως, αύξηση των καρδιολογικών παθήσεων, στις νεότερες κυρίως ηλικίες και αυτό σχετίζεται με την κακή διατροφή, το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης» σημειώνουν.

Η κακή οικονομική κατάσταση έχει μειώσει στο μισό τις επισκέψεις στα ιατρεία , όπως αποκαλύπτουν καρδιολόγοι της Ροδόπης, «έρχονται μόνο όταν παρουσιάζεται κάποια έκτακτη ανάγκη» τονίζουν προσθέτοντας «ακόμη και όταν αυξάνει η πίεσή τους προσπαθούν να τη «ρίξουν» με δικά τους «γιατροσόφια» θέλοντας να αποφύγουν τα έξοδά της επίσκεψης σε κάποιο ιατρείο. Στο μισό και η φαρμακευτική τους αγωγή πάλι για λόγους οικονομίας, μειώνοντας αυτοβούλως τη δόση ή αυξάνοντας την περίοδο λήψης ώστε αντί για 28 ημέρες να «βγάλουν» σαράντα ημέρες με την ίδια συνταγογράφηση – αγορά.
«Η κακή διατροφή, η υψηλή χοληστερίνη, οι απορυθμίσεις της πίεσης αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα για καρδιακό επεισόδιο» επισημαίνουν έμπειροι καρδιολόγοι. Και αναφερόμενοι στην υγειονομική κρίση τονίζουν ότι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους, «χάσανε δύο χρόνια», με την έννοια ότι έπαυσαν κάθε είδους επίσκεψη στο γιατρό τους λησμονώντας ακόμη και τα καθιερωμένα τσεκ απ, πόσο μάλλον τους προληπτικούς ελέγχους .

Τέλος, δεν παραλείπουν να τονίσουν την ωφέλεια της άσκησης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η μη άσκηση είναι παράγοντας κινδύνου πάρα πολύ σημαντικός » και προσθέτοντας «για να είμαστε υγιείς απαιτείται: υγιεινό φαγητό, υποχρεωτικός ύπνος και λιγότερες εξαρτήσεις, τσιγάρο και αλκοόλ» και καταλήγουν σημειώνοντας «και αποφυγή όσο είναι δυνατόν του άγχους της καθημερινότητάς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος