Ροδόπη: Οικογενειακή υπόθεση η καπνοκαλλιέργεια με άρωμα μπασμά

Το «σπάσιμο» των φύλλων καπνού και η συλλογή τούς σε εξέλιξη στα καπνοχώραφα της Ροδόπης και ο κος Σεμπαεντίμ Αντέμ με τη σύζυγό του Κοντό Ρασιμέ από τις πέντε το πρωί βρίσκονται στο χωράφι τους. Εκεί τους συναντήσαμε.

Ροδόπη: Οικογενειακή υπόθεση η καπνοκαλλιέργεια  με άρωμα μπασμάΣτα 62 του έτη σήμερα ο κος Αντέμ δηλώνει ότι η κούραση σιγά – σιγά αφήνει στις κινήσεις τους το γνώρισμά της, κούραση που μειώνει τις αντοχές τους, μαζί και την στρεμματική έκταση που καλλιεργούν. Έτσι, από τα επτά στρέμματα με καπνό μπασμά που καλλιεργούσαν πέρσι, πέρασαν φέτος στα πέντε στρέμματα. Η μείωση ήταν αποτέλεσμα της κόπωσης, ήταν όμως και απόφαση περιορισμού των εξόδων καλλιέργειας, αλλά και μείωση των εργατικών χεριών, καθώς η κόρη τούς που δούλευε στο πλευρό τούς παντρεύεται και ανοίγει το δικό τής σπίτι.

Λίγο πριν απλώσουν την πρωινή συγκομιδή για ήλιασμα τους συναντήσαμε «δύσκολη δουλειά» είπαν και σημείωσαν ότι φέτος στα κάτω φύλλα τη ζημιά την έκανε το σκουλήκι, οπότε η ποσότητα που θα συγκεντρωθεί θα είναι λιγότερη.

Ροδόπη: Οικογενειακή υπόθεση η καπνοκαλλιέργεια  με άρωμα μπασμάΠοτιστικό το χωράφι του υπολογίζει ότι θα του δώσει 200 κιλά το στρέμμα. Όσον αφορά στην τιμή; 4,5 ευρω το κιλό που,όπως λέει ο έμπειρος καπνοκαλλιεργητής,δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. «Τα έξοδα είναι πολλά,το πετρέλαιο έχει ανέβει , τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα επίσης για να μένει ένα κέρδος στους παραγωγούς θα πρέπει να ανέβει η τιμή» δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την καταβολή των 90 ευρώ το στρέμμα για τη ζημιά του 2020.

Μέχρι τις 12:00 θα έχουν τελειώσει με το άπλωμα στο ξηραντήριο κι ύστερα στις πέντε το απόγευμα μέχρι τις 21:00 ξανά στο χωράφι. Στέκονται στα θετικά της τεχνολογίας επισημαίνοντας ότι «έχουμε σωθεί με τη μηχανή, παλιότερα ένα – ένα το φύλλο έπρεπε να περάσει με το βελόνι» λένε και σπεύδουν να επιστρέψουν στη δουλειά που περιμένει.
Μια δουλειά της υπομονής η καπνοκαλλιέργεια. Υπομονή, αντοχές και προσήλωση στο γρήγορα μάζεμα. Χέρια που κινούνται σαν μηχανή, πάντα πριν το ξημέρωμα στο χωράφι μέχρι  να μαζευτεί και το τελευταίο φύλλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος