Ροδόπη: Οι μαθητές του “Πυθαγόρα” έτοιμοι για νέες διακρίσεις

Ο διαγωνισμός του “Πυθαγόρα”, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Απριλίου, έλκει το ενδιαφέρον δεκάδων μαθητών και μαθητριών της Ροδόπης. Οι διοργανωτές, οι άνθρωποι της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, του Παραρτήματος της Ροδόπης, προετοιμάζουν τη φετινή διαδικτυακή, λόγω της Covid-19, διοργάνωση.

Ροδόπη: Οι μαθητές του “Πυθαγόρα” έτοιμοι για νέες διακρίσεις
Ο Νίκος Νικολαϊδης, πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας Ροδόπης

«Είναι η τρίτη χρονιά που διεξάγεται πανελλαδικά και η δεύτερη που διοργανώνεται στη Ροδόπη», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο πρόεδρός της Νίκος Νικολαΐδης. Παράλληλα, σημείωσε ότι «Είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας γιατί έχει ένα διαφορετικό σκεπτικό» εξηγώντας: «Δεν έχει θέματα ανάπτυξης. Και δεν έχει ασκήσεις οι οποίες να είναι απρόσιτες. Δεν είναι ο σκοπός του να ξεχωρίσει μαθηματικές διάνοιες. Είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος διεξάγεται για μαθητές από την Β’ Τάξη του Δημοτικού μέχρι και την Γ’ Γυμνασίου. Αποτελείται από 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής χωρίς αιτιολόγηση και για να απαντήσεις στις ερωτήσεις το μόνο που αρκεί είναι να έχεις προετοιμαστεί για να απαντήσεις στα μαθηματικά της τάξης σου».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εξετάσει το κατά πόσο μπορούν οι μαθητές να αντεπεξέλθουν σε ερωτήσεις οι οποίες είναι βασισμένες στο πρόγραμμα σπουδών τους. «Οι ερωτήσεις είναι σαν γρίφοι. Δεν είναι ακριβώς ασκήσεις», σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης, εξηγώντας πως έχει γίνει μια προεργασία από την Επιτροπή του Διαγωνισμού. “Στόχος είναι να μπορεί να αναγνωρίζει ο μαθητής μοτίβα, σχήματα, να είναι ικανός σε μια πολυπλοκότητα αλγεβρικών πράξεων ανάλογα με την τάξη που βρίσκεται”.

Ο διαγωνισμός του «Πυθαγόρα», όπως εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης, φιλοδοξεί να δημιουργήσει το κίνητρο στους μαθητές να συμμετέχουν, να διακριθούν, να βραβευτούν, να συλλέξουν δεδομένα, ώστε να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο επιτυγχάνονται οι αντίστοιχοι στόχοι της κάθε κατηγορίας στην κάθε τάξη. «Πολλά παιδιά συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις και φτάνουν στην τρίτη φάση, στον διαγωνισμό του Αρχιμήδη, κι αυτό είναι ελπιδοφόρο» τονίζει ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας, «δεν είμαστε αποκομμένοι από την κοινωνία και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους υπόλοιπους».

φωτο: Νίκος Νικολαΐδης
ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος