Ροδόπη: Οι λύκοι άλλαξαν… διατροφικές συνήθειες – Κύρια απειλή η λαθροθηρία

Ροδόπη: Άλλαξαν διατροφικές συνήθειες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν οι λύκοι στην περιαστική περιοχή
Η κραυγή των λύκων εξακολουθεί να ακούγεται στη Ροδόπη. Σύμφωνα με καταγραφές επιστημόνων έχει από τη μια αυξηθεί η κατανομή τους και από την άλλη έχουν αλλάξει οι διατροφικές τους συνήθειες. Προσεγγίζοντας περι-αστικές περιοχές και κάνοντας συχνότερες εμφανίσεις, όπως είχε συμβεί το χειμώνα σε έκταση της Πανεπιστημιούπολης, στα λημέρια των ανθρώπων.

Κύρια απειλή για τους λύκους είναι η λαθροθηρία και το Νομικό Καθεστώς (σε περίπτωση που αυτό είναι εχθρικό προς την παρουσία του), όπως επίσης η έλλειψη τροφής. Υπολογίζεται πως στα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα απαντώνται τρία (3) άτομα και σε κάθε 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τριάντα (30) άτομα. Αναλογία από την οποία δεν εξαιρείται η Ροδόπη.

Ροδόπη:  Οι λύκοι άλλαξαν… διατροφικές συνήθειες – Κύρια απειλή η λαθροθηρία«Είναι καλή η πυκνότητα» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο κος Γιώργος Ηλιόπουλος Dr Βιολογίας, Ζωολογίας και συνεργάτης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ και σημείωσε ότι το είδος είναι σε καλή κατάσταση. Εικόνα, ωστόσο, που μπορεί να αντιστραφεί, όπως είπε. Το γεγονός ότι υπάρχει το προστατευτικό νομικό καθεστώς (το είδος δεν κυνηγιέται) και επάρκεια τροφής είναι δύο λόγοι που εξασφαλίζουν την επιβίωσή του. Χωρίς, όμως, να έχει γίνει μια συστηματική μελέτη στην περιοχή η οποία θα έφερε στο φως περισσότερες πληροφορίες για την παρουσία του και του κινδύνους που το απειλούν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, για παράδειγμα στράφηκε σε ζαρκάδια κι αγριόχοιρους ελλείψει πολλών αιγοπροβάτων στην περιοχή σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια. Γεγονός που μαρτυρά ότι και επηρεάζει κι επηρεάζεται από τις αλλαγές γύρω του…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος