Ροδόπη: Οι κάτοικοι της Ξυλαγανής στο πλευρό των πυρόπληκτων

Με την πίκρα ότι το χωριό “μαραζώνει” πληθυσμιακά, αλλά με την ικανοποίηση ότι κάθε φορά που χρειάζεται οι Ξυλαγανιώτες , οι συγχωριανοί του, στέκονται αλληλέγγυοι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων Ροδόπης, κος Βαγγέλης Μουζαλιώτης μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (8-9-2021).

Όπως είπε, οι νέοι εγκατέλειψαν το χωριό αναζητώντας δουλειά και τη “βολή της πόλης”, όπως στην πλειοψηφία των χωριών της Ροδόπης. «Έχει σχεδόν μόνο συνταξιούχους, ενώ ήταν ένα χωριό κεφαλοχώρι» είπε σημειώνοντας πως και το κλείσιμο των Υπηρεσιών, των τραπεζικών καταστημάτων, των σχολικών μονάδων (όπως φέτος συνέβη με το ΓΕΛ Ξυλαγανής) συμβάλλουν στην αστυφιλία και στην εγκατάλειψη του χωριού. “Υπήρξε και μια περίοδος που αποτελούσε επιλογή η αγορά των διαμερισμάτων στην πόλη και οι Ξυλαγανιώτες δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό”, οπότε όΡοδόπη: Οι κάτοικοι της Ξυλαγανής στο πλευρό των πυρόπληκτωνπως σημείωσε ο πρόεδρος, «αγόραζαν διαμέρισμα στην πόλη, το καλοκαίρι καλλιεργούσαν τα χωράφια και μετά έφευγαν ξανά».

«Στο παρελθόν κάθε βράδυ ήταν τόσος ο κόσμος στην κεντρική πλατεία και στους δρόμους της Ξυλαγανής που δε μπορούσες να διασχίσεις κάθετα μια οδό από τη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων στη βόλτα», είπε, προσθέτοντας «η Ξυλαγανή θεωρούνταν κωμόπολη, μαζευόταν πολύς κόσμος, οι νέοι και νέες ήταν επίσης πολλοί».

Παρά την πίκρα του μαρασμού, οι εναπομείναντες κάτοικοι στάθηκαν σε χρόνο-“ρεκόρ” αλληλέγγυοι στο πλευρό των πυροπλήκτων. “Όλοι οι Σύλλογοι συνεργαστήκαμε και συγκεντρώσαμε τρόφιμα αξίας 3.500 ευρώ. Τα παρέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός και πήγαν σε αυτούς που τα είχαν ανάγκη”, είπε με καμάρι για τους συγχωριανούς του, αλλά και με συγκίνηση για την ωραία προσπάθεια.

Στην πράξη αυτή αγάπης και αλληλεγγύης πρωτοστάτησαν: Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Πατεράδων, οι Υπερήλικες και η Ποδοσφαιρική Ομάδα. «Εκτός από την αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους θελήσαμε να δώσουμε και ένα μήνυμα συνεργασίας, ομόνοιας, αγάπης και αλληλοβοήθειας» είπε, βέβαιος ότι με τους συγχωριανούς του θα είναι παρόντες κάθε φορά που θα χρειάζεται να συνδράμουν συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος