Ροδόπη: Οι φορείς ζητούν τα επιδημιολογικά στοιχεία βάσει των οποίων “κοκκίνισε” ο νομός

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, το ιικό φορτίο και τα στοιχεία για τα λύματα, που τυχόν εγκυμονούν για την περιοχή της Ροδόπης, σύμφωνα με τα οποία κατατάχθηκε η περιοχή στο “κόκκινο” του αυξημένου κινδύνου για τον κορονοϊό ενώ παρουσιάζει μονοψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων τον τελευταίο μήνα, ζητούν οι φορείς της Ροδόπης.

Τα αιτήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και οι παραγωγικοί φορείς. Δεν υπάρχει η υπογραφή του βουλευτή της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη. «Δεν γνωρίζω αν κάνει κινήσεις με άλλο τρόπο για το θέμα», τόνισε σε ερώτηση της ΕΡΤ ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Ιωάννης Γκαράνης.
Ροδόπη: Οι φορείς ζητούν τα επιδημιολογικά στοιχεία βάσει των οποίων “κοκκίνισε” ο νομός
«Τι γνωρίζουν και εμείς δεν το γνωρίζουμε και πρέπει να το γνωρίζουμε για την ασφάλειά μας; Εμείς εδώ και καιρό ως Δήμος Κομοτηναίων σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, διενεργούμε τεστ και τα αποτελέσματα είχαν φτάσει να χαρακτηρίζεται ο νομός ‘λευκός’.
Ξαφνικά μέσα σε μια μέρα και χωρίς να έχουμε επίσημα στοιχεία από τους αρμοδίους, μαθαίνουμε πως γίναμε ‘κόκκινοι’ και σταματά και αλλάζει πάλι ο τρόπος της ζωής μας και των μετακινήσεών μας, με αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.
Αυτό δυστυχώς συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ του αρμοδίου υπουργείου και των Δήμων, ως προς τη γνωστοποίηση των στοιχείων που δείχνουν την εξέλιξη της επιδημίας, και επιβάλλονται οριζόντια μέτρα που κάνουν τους πολίτες να δυσανασχετούν και να αμφιβάλλουν ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Ιωάννης Γκαράνης.

Ροδόπη: Οι φορείς ζητούν τα επιδημιολογικά στοιχεία βάσει των οποίων “κοκκίνισε” ο νομός
Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, είχε έναν έντονο διάλογο στο τηλέφωνο με τον Νίκο Χαρδαλιά, τον οποίο ρώτησε με ποια κριτήρια ελήφθησαν τα σκληρά αυτά μέτρα αυτά, και μάλιστα οριζόντια, από τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα της Ροδόπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δεν είναι επιβαρυμένη.
«Η απάντηση που έλαβα από τον κ. Χαρδαλιά για την εφαρμογή των νέων μέτρων, είναι πως η απόφαση ελήφθη βάσει των στοιχείων των επιδημιολόγων. Δώστε τα λοιπόν στην δημοσιότητα για να τα δει και ο κόσμος. Δεν πιστεύω πως θα λάβουμε άλλη απάντηση από τον κ. Χαρδαλιά, όπως επίσης και το θέμα της μετακίνησης όχι πέραν των 2 χιλιομέτρων. Αλήθεια, πώς θα μετακινηθούν οι πολίτες από τα χωριά τους στις τράπεζες, όταν έχουν κλείσει τα υποκαταστήματα στην περιφέρεια της Ροδόπης; Πώς θα μετακινηθούν για τις απαραίτητες εργασίες στον πρωτογενή τομέα-κλαδέματα, όργωμα, κ.α. -που γίνονται αυτή και μόνο την εποχή; Πρόκειται για εντελώς σπασμωδικές κινήσεις, αόριστες, και μάλιστα κινδυνολογώντας. Βλέπουμε πως τα σκληρά μέτρα δεν αποδίδουν, γιατί δε γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν: Μαζικά τεστ στους χώρους εργασίας και επιδημιολογική παρακολούθηση, και τότε όπου χρειάζεται εφαρμογή των μέτρων. Επισήμανα στον κ. Χαρδαλιά πως όταν ήταν ‘κόκκινη’ η Ροδόπη, η Αττική και η Νότια Ελλάδα, ήταν ανοικτές, ούτε όμως και σε αυτό πήρα απάντηση», τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Χαρίτου.
Ροδόπη: Οι φορείς ζητούν τα επιδημιολογικά στοιχεία βάσει των οποίων “κοκκίνισε” ο νομός
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.
«Αδικαιολόγητα τα μέτρα. Εμείς δεν λαϊκίζουμε. Αν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την επιβαρυμένη εικόνα, να μας το πουν και να δεχθούμε τα μέτρα, η υγεία πάνω από όλα. Όμως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχεία, ή δε μας τα γνωστοποιούν σε ιικό φορτίο και λύματα; Λανθασμένα τα οριζόντια μέτρα, που θα δώσουν το τελειωτικό κτύπημα στην αγορά και στην τοπική οικονομία. Κυρίως στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για τις απαραίτητες εργασίες που γίνονται αυτή την εποχή», είπε ο κ. Ιλχάν στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάλεσε την κυβέρνηση γρήγορα να διευθετήσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει, μετά και την παραίτηση του κ. Παπά, καθώς κινδυνεύουν, όπως είπε, οι επιδοτήσεις των αγροτών, ενώ “στον αέρα” είναι οι δηλώσεις για το ΟΣΔΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος