Ροδόπη: Ο απολογισμός του καλοκαιριού για το χώρο της εστίασης

Με θετικό πρόσημο αποχαιρετά το καλοκαίρι ο χώρος της εστίασης και της αναψυχής σε Ροδόπη και Ξάνθη, αλλά και με το φόβο μήπως τα οφέλη της θερινής περιόδου εξανεμιστούν τον δύσκολο, όπως όλοι προβλέπουν, λόγω του ενεργειακού κόστους, χειμώνα.

«Ήταν μια πολύ καλή περίοδος για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων» είπε ο πρόεδρος – τοποτηρητής του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης (ΠΑΝΣΕΚΤΕ ) στη Θράκη, Χρήστος Μεραχτσάκης μιλώντας στο ertnews. Όπως υποστήριξε η θετική διαφορά που καταγράφηκε σε σχέση με τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια είναι μεγάλη. Κινητήριος μοχλός των επιχειρήσεων αυτών, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, που επισκέφτηκαν την περιοχή και πέρασαν εδώ μέρος των διακοπών τους.

«Ο κόσμος ήταν πιο εξωστρεφής και λιγότερο μετρημένος μετά την κλεισούρα των δύο προηγούμενων χρόνων», ανέφερε. Ιδιαίτερη και η κινητικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, όμως, που επέβαλαν «τσουχτερά», όπως είπε, πρόστιμα για μη κόψιμο αποδείξεων, μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας κ.α.

Όσον αφορά στην εξεύρεση των πρώτων υλών δεν αντιμετώπισαν ουσιαστικό πρόβλημα επάρκειας και προμήθειας, ωστόσο, το κόστος τους ήταν υψηλότερο από κάθε άλλη φορά. «Υπήρχε αφθονία, ποιότητα, αλλά με υψηλό κόστος», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για το σήμερα με αφορμή την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την καταβολή των δόσεων για την επιστροφή του 50% της επιστρεπτέας ενίσχυσης προβλέποντας ότι θα γίνεται με δυσκολία. Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της πληρωμής των πνευματικών δικαιωμάτων είπε ότι πολλοί συνάδελφοί του θα αναγκαστούν να επιστρέψουν μεγάλα ποσά, αναδρομικά για την περίοδο από το 2018 και μετά με τις εταιρείες να απειλούν ήδη για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Τέλος, αναφερόμενος στο προφίλ των νέων επιχειρήσεων που ανοίγουν στο χώρο του σημείωσε ότι λείπουν τα εγχειρήματα με «βάθος» και υποδομές τέτοιες που θα έδιναν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα είχαν πιο στέρεες βάσεις μακροημέρευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος