Ροδόπη: Ο απολογισμός στα Παγούρια κρύβει χαμόγελα, κόπο, αλλά και πίκρα για τους αγρότες του οικισμού

Το δικό τους απολογισμό κάνουν οι καλλιεργητές στα Παγούρια της Ροδόπης. «Πήγαμε καλά» λένε και μοιράζονται στο www.ertnews.gr τις προσπάθειές τους, στην πλειοψηφία τους βαμβακοκαλλιεργητές, ωστόσο, δεν λείπουν και οι ασχολούμενοι με άλλου είδους καλλιέργειες όπως: σιτηρά, καλαμπόκια, ηλίανθους, όσπρια, ή λαχανικά.

«Πήγαμε καλά, αλλά…» λένε ξανά και πίσω από το «παραφορτωμένο»: “αλλά” προσθέτουν τις καιρικές συνθήκες που δεν ήταν σύμμαχος: όψιμη άνοιξη και πρώιμο καλοκαίρι, συν η παρατεταμένη ξηρασία με συνέπειες, τόσο στην ποσοτική μείωση της παραγωγής, όσο και στην αύξηση του κόστους.
«Η καλοκαιρία είναι και για εμάς ακόμη που ασχολούμαστε χρόνια πρωτόγνωρη» λένε κι εξηγούν «ωρίμασαν πιο μπροστά τα χειμωνιάτικα λαχανικά μας, είμαστε στο Δεκέμβριο και ακόμη έχουμε ντομάτες, ακόμη ψεκάζουμε για τα κουνούπια» περιγράφει παραστατικά το «κλίμα» κάτοικος του οικισμού, που ασχολείται χρόνια με την παραγωγή σε μια έκταση 25 όλο κι όλο στρεμμάτων, «ένας μπαξεβάνης ανάμεσα σε δεκάδες οικογένειες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ίδια η ιστορία πάνω κάτω όλων των μικρών καλλιεργητών, «κουραστικές ιστορίες» λένε και γελούν μα όταν οδηγείται η κουβέντα τους στο κόστος, το πρόσωπό τους συννεφιάζει «φέτος ήταν σχεδόν διπλάσιο». Με το ρεύμα, το πετρέλαιο και το λίπασμα, όπως λένε, «στα ύψη» δέχτηκαν με ικανοποίηση την αύξηση των τιμών στα άλλα προϊόντα, αλλά και με προβληματισμό την πώληση του βαμβακιού όχι στις τιμές που θα προσδοκούσαν στο σύνολό τους οι αγρότες γιατί κάποιοι αρκετοί συνάδελφοί τους «τυχεροί πρόλαβαν και έκλεισαν σε καλύτερη τιμή ».
Ωστόσο, αισιοδοξούν και σπεύδουν να σημειώσουν στην αναφορά τους για τη νέα καλλιεργητική χρονιά. “Όταν έρθει με το καλό η άνοιξη, πάλι εδώ θα είμαστε”. Ήδη κάποιοι τώρα σπέρνουν σιτάρι και κριθάρι σε μια περιοχή, που, στην παραλιακή ζώνη, κινδυνεύει να χάσει την αξία της, ως καλλιεργήσιμος τόπος, λόγω της υφαλμύρωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος