Ροδόπη: Ο Άγιος, προστάτης των αμπελουργών

Ροδόπη: Ο Άγιος, προστάτης των αμπελουργών
Εικόνισμα του Αγίου Τρύφωνα, φώτο Σ.Ισπικούδης

«Τον Τιμούσαμε τον Άγιο, πηγαίναμε στα αμπέλια, κλαδεύαμε, κάναμε παρέες, πίναμε, μεθούσαμε κιόλας, αυτή ήταν η χαρά μας τα χρόνια τα παλιά» δηλώνει ο Νίκος Γκουτσίδης από τη Μεσσούνη της Ροδόπης για τον Άγιο προστάτη των αμπελουργών, τον Άγιο Τρύφωνα. «Τηρούσαν το έθιμο οι παππούδες, συνέχισαν οι πατεράδες και μετά οι γιοί» σημειώνει και γελά με μια λάμψη παιδική στα δυό του μάτια. Στα 83 του χρόνια ο Νίκος Γκουτσίδης,”γέρασε”,  όπως λέει, “αλλά τον Άγιο Τρύφωνα, τον προστάτη των αμπελουργών δεν τον ξέχασε σε πείσμα του κορονοϊου”.

Ροδόπη: Ο Άγιος, προστάτης των αμπελουργών
Ακόμη και σήμερα η Ροδόπη έχει τους δικούς της αμπελουργούς

«Τρύφωνα, έλα να φάμε, να πιούμε και να μεθύσουμε φωνάζαμε. Παίρναμε λαρδί, λουκάνικα και κρασί μπόλικο και βγαίναμε στα αμπέλια και μεθούσαμε» σημειώνει κι εξηγεί πως εκείνα τα χρόνια είχε κάθε σπίτι το δικό του αμπέλι, το δικό του γουρούνι και το δικό του κρασί. «Πριν σφάξουμε το μεγάλο γουρούνι φροντίζαμε να προμηθευτούμε το άλλο» λέει και δείχνει τα κουμάσια που τώρα στέκουν άδεια. «Ψυγείο τότε δεν είχαμε. Σφάζαμε το γουρούνι, κρεμούσαμε το κρέας του σε ένα ξύλο και από εκεί κόβαμε όλο το χειμώνα και τρώγαμε. Ξεραίνονταν, αλλά το τρώγαμε τι να κάνουμε;»

Ο πατέρας και ο παππούς του ήρθαν από το Σιναπλί της Ανατολικής Ρωμυλίας, στα 20 έτη ο πατέρας του τότε. «Μιλούσαν από το 1924 μέχρι που πέθαναν για την Πατρίδα. Εκεί ήταν κτηνοτρόφοι και εδώ που ήρθαν κι εκείνοι και εμείς τα παιδιά και τα εγγόνια τους συνεχίσαμε την ενασχόληση με την κτηνοτροφία» σημειώνει.
Θυμάται με πίκρα τα χρόνια της Βουλγαρικής Κατοχής, τότε, όπως λέει, «ψωμί δεν είχαμε, πεινούσαμε. Χτυπούσαμε ένα δεμάτι με στάχυα, έπεφτε το σιτάρι και από αυτό έκανε η μάνα πλιγούρι και τρώγαμε. Ήταν δύσκολα εκείνα τα χρόνια. Τώρα βέβαια έχουμε άγχος, αρρώστιες και άλλα που δυσκολεύουν τις ζωές των ανθρώπων».
Για να διώξει μακριά τις δυσκολίες, αλλά και για να τιμήσει τον αγαπημένο Άγιο προμηθεύτηκε τον αγιασμό, που διάβασε ο παππάς. Θα τον φυλάξει όπως λέει, και το Μάρτιο, θα πάει στο αμπέλι και θα φωνάξει: «Τρύφωνα, έλα να φάμε, να πιούμε και να γλεντήσουμε». «Έρχεται;» τον ρωτήσαμε “μισοαστεία” για να απαντήσει με σιγουριά: «Αν μας ακούσει, έρχεται».

Φώτο:αμπέλι ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος