Ροδόπη: Ντοκιμαντέρ για τους ορεσίβιους κτηνοτρόφους και τους γύπες της Κοιλάδας του Κομψάτου

«Η ομορφιά που υπάρχει στα Θρακικά Μετέωρα λίγοι άνθρωποι τη γνωρίζουν, εκτός από αυτούς που αφιερώνουν χρόνο στη Φύση, περιπατητές και κυνηγοί» είπε η κα Δώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη του γραφείου WWF Ελλάς μιλώντας για τα «Θρακικά Μετέωρα του Βορρά», την ομορφιά του τοπίου, τα σπάνια είδη της περιοχής και την αρμονική συμβίωση των κτηνοτρόφων με τους γύπες με αφορμή ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε πρόσφατα από τον WWF εμπνευσμένο από την  Κοιλάδα του Κομψάτου, τους γύπες και τη συμβίωσή τους με τους κτηνοτρόφους.

Γύπες, οι καθαριστές της Φύσης
Αναφερόμενη στους γύπες της περιοχής εξήγησε πως βρίσκουν τροφή μόνο εκεί που υπάρχουν κτηνοτρόφοι, καθώς τρέφονται με νεκρά ζώα, «είναι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι καθαριστές της Φύσης» προσθέτοντας ότι: « Μπορούν να καταναλώσoυν ένα νεκρό ζώο σε δύο τρεις ώρες, απομακρύνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης των ζωονόσων, τρώγοντας όλα τα νεκρά ζώα της Φύσης».

Στη Θράκη κατά καιρούς, σύμφωνα με την κα Σκαρτσή, δεν λείπουν τα περιστατικά δηλητηρίασης. Πρώτη απειλή για τη ζωή τους είναι η δηλητηρίαση τους. Μιλώντας για την αρμονική συμβίωση των κτηνοτρόφων και των γυπών της περιοχής της Κοιλάδας του Κομψάτου σημείωσε πώς την παρατηρούν από το 2012 και μετά. «Αποτυπώσαμε αυτό που βλέπουμε. Οι μοναδικοί κάτοικοι αυτών των βουνών είναι οι κτηνοτρόφοι. Αυτό που σαφώς γνωρίζουμε είναι ότι όπου υπάρχουν κτηνοτρόφοι υπάρχουν και γύπες από δίπλα» είπε παρατηρώντας με λύπη να φθίνει η παρουσία των ορεσίβιων κτηνοτρόφων. «Φθίνει το επάγγελμά τους χρόνο με το χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Πολύ κοπιαστική δουλειά, με πολύ χαμηλά έσοδα. Η τιμή των προϊόντων τους είναι πολύ χαμηλή. Είναι καθαρά ορεσίβιοι κτηνοτρόφοι. Το χειμώνα κατεβαίνουν με τα κοπάδια τους στον Ίασμο , στους Αμαξάδες, στο Κοπτερό και το καλοκαίρι επιστρέφουν στα εγκαταλειμμένα χωριά τους και στα πέτρινα μισογκρεμισμένα σπίτια».
Κυρίως εκτρέφουν κατσίκια , που η παρουσία τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διάβρωσης του εδάφους, πλημμυρών με τις ζημιές στο ίδιο το δάσος .

Στην Κοιλάδα του Κομψάτου έχουν απομείνει 3-4 ζευγάρια όρνια, ένα ζευγάρι Ασπροπάρηδων και το WWF έχει τοποθετήσει μικρές ταΐστρες για την τροφή τους. «Μπορεί να υποστηριχθεί ο πληθυσμός, το θέμα είναι ότι δεν θα υπάρχει αυτή η φυσική συσχέτιση με τους κτηνοτρόφους, όπως συνέβη και στο δάσος της Δαδιάς” κατέληξε η κα Σκαρτσή.

Συνέντευξη –κείμενο:Μαρία Νικολάου

Ακούστε εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος