Ροδόπη: Νέοι ελαιοπαραγωγοί βγάζουν το δικό τους λάδι από τον αρχαίο ελαιώνα της Μαρώνειας

Ξαναζωντανεύουν τον αρχαίο ελαιώνα της Μαρώνειας. Νέοι σε ηλικία παραγωγοί, σύγχρονοι Μαρωνίτες καλλιεργούν στους ίδιους ελαιώνες που πατούσε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του, όταν έδεσε στο λιμάνι της περιοχής.

Ροδόπη:  Νέοι ελαιοπαραγωγοί  βγάζουν το δικό τους λάδι από τον αρχαίο ελαιώνα της ΜαρώνειαςΈνας ελαιώνας 8.000 δένδρων που το κάθε ένα αριθμεί 1000 και πλέον χρόνια ζωής, απλώνεται σήμερα στην πιο όμορφη περιοχή της Μαρώνειας, στη Σύναξη. Εκεί, στο αρχαίο πορθμείο, όπου ιερείς θυσίαζαν για να έχουν σύμμαχο τον άνεμο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τα μυστήρια της Σαμοθράκης, σήμερα επιδέξια χέρια ελαιοπαραγωγών, νέων και πιο έμπειρων, μπολιάζουν σταδιακά την άγρια ελιά και παίρνουν τον καρπό της παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας λάδι.

Το δικό του μερίδιο σε αυτόν τον «ιερό» και τόσο σημαντικό, από άποψη πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αξίας τόπο, έχει ένας νέος σε ηλικία παραγωγός, ο Παναγιώτης Μαντενίδης, «3η γενιά ελαιοπαραγωγός», όπως λέει με καμάρι. Πριν είκοσι χρόνια έκανε το βήμα της νέας οργάνωσης της καλλιέργειας ο πατέρας του παίρνοντας τη σκυτάλη από τον παππού του, και σήμερα συνεχίζει ο ίδιος με την αδερφή του επενδύοντας σε νέα μέσα παραγωγής, εμφιάλωσης και διαχείρισης παραμένοντας πιστός στην ποικιλία της Μαρωνίτικης ελιάς.
Το παράδειγμά του, όπως δήλωσε στο ertnews.gr, δεν είναι το μοναδικό, καθώς πολλοί νέοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το ίδιο πρόθυμοι να επενδύσουν, να μείνουν στη γη να συνεχίσουν να την φροντίζουν. Φέτος τα «μηνύματα» που παίρνουν από τα δένδρα τους είναι ενθαρρυντικά μετά από δύο δύσκολες περιόδους.

«Έχουν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά χαρακτηριστικά ικανοποιητικά» σημείωσε μιλώντας για τους καρπούς τους. Όσον αφορά στο αίτημα – μήνυμα προς τους υπευθύνους; «Σταθερότητα» απάντησε και εξήγησε ότι «είναι σημαντικό να κρατούν την οικονομία και την κοινωνία σε μια σταθερότητα για να μπορούμε να συνεχίζουμε τα βήματά μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος