Ροδόπη: Νέα Κτηνοτροφία με καινοτόμα προϊόντα – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κτηνοτρόφους

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ -ΙΣΝ-, συνεχίζει να υλοποιείται με επιτυχία, σε μια προσπάθεια να μεταφερθεί η νέα γνώση στην Κτηνοτροφία, προκειμένου να ενισχυθούν οι Κτηνοτρόφοι με εφόδια γνώσης για εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, αλλά και πρακτικών που θα βοηθήσουν στον περιορισμό του κόστους παραγωγής.

Το πρόγραμμα αφορά σε δύο περιοχές της Ελλάδας, στη Λήμνο και τη Ροδόπη, όπου έχουν συγκροτηθεί δύο ομάδες Κτηνοτρόφων των 30 ατόμων η καθεμιά. Γίνονται εδώ και αρκετό καιρό μαθήματα θεωρητικά, τα οποία ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Ιούνιο. Ωστόσο, γίνονται και επιτόπιες επισκέψεις. Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη ο Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ, Ηλίας Γιάννενας, βρέθηκε από το πρωΐ στην Μονάδα εκτροφής προβάτων του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, Σάκη Κουσουτζή, στο πλαίσιο των επισκέψεων που θα γίνουν.

Ο κ. Γιάννενας μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, υπογράμμισε πως η ανταπόκριση των Κτηνοτρόφων στη νέα γνώση, είναι εξαιρετικά θετική. Ειδικά στην Λήμνο το 90% των συμμετεχόντων είναι κάτω των 30 ετών. Αυτό θα σημάνει πως οι κτηνοτρόφοι ως επιχειρηματίες, θα μετρούν τις ζωοτροφές που θα δίνουν, θα μπορούν να συνάψουν συνεργασίες για παραγωγή ζωοτροφών και με Αγρότες, θα μπορούν να τοποθετούν πάνελ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να αξιοποιήσουν ενεργειακά την κοπριά.

Θα μπορούν φυσικά να στραφούν και σε μικρές Βιοτεχνίες και Οικοτεχνίες όπου θα παράγουν τυροκομικά και άλλα προϊόντα, ως παράγωγα του γάλακτος και να τα διαθέσουν απευθείας στο αγοραστικό κοινό, καλύπτοντας μια μεγάλη πληγή της άμεσης διάθεσης των προϊόντων, χωρίς την παρεμβολή άλλων παραγόντων που απομυζούν τον κόπο και τον ιδρώτα των Κτηνοτρόφων.

Αυτό το είναι το επόμενο βήμα του προγράμματος του ΙΣΝ. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία από το ίδρυμα, αλλά και από τον αναπτυξιακό νόμο για τα νέα προϊόντα της Κτηνοτροφίας μας, έτοιμα να κατακτήσουν τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος