Ροδόπη – Ν. Κουρκούτας: Προχωρά η διεθνής πιστοποίηση του Ελληνικού Βαμβακιού

«Η πιστοποίηση του Ελληνικού βαμβακιού κατά Agro προχωρά, όπως και πιστοποίηση και κατά BCI» δήλωσε ο κος Νίκος Κουρκούτας, Γενικός Γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και εξήγησε πως «είναι η ισχυρότερη διεθνώς πιστοποίηση». Μια διεθνή πιστοποίηση που, όπως είπε, θα αφορά όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»(29-9-2021) σημείωσε ότι γίνεται συνείδηση στους παραγωγούς με το Υπουργείο να  στηρίζει έμπρακτα αναλαμβάνοντας το κόστος για την υλοποίησή της, από του χρόνου. Όπως ειπώθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι (που φιλοξενήθηκε στη Λάρισα) και επανέλαβε ο  Γενικός Γραμματέας της Διεπαγγελματικής σήμερα θα διατεθούν από το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα 40 εκ ευρώ για να πιστοποιούν οι αγρότες χωρίς να χρειάζεται να κάνουν έξοδα οι ίδιοι.

Ροδόπη – Ν. Κουρκούτας: Προχωρά η διεθνής πιστοποίηση του Ελληνικού Βαμβακιού
Ο κος Νίκος Κουρκούτας, φώτο:πηγή -Πτθ

Σύμφωνα με τον κο Κουρκούτα από τη συνάντηση αυτή στη Λάρισα προέκυψε και κάτι επίσης ενθαρρυντικό, η ποιοτική αναβάθμιση του βαμβακιού. «Αυτό φάνηκε από την παρουσίαση του προϊσταμένου του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος , όπου αποτυπώνεται η πορεία του Ελληνικού Βαμβακιού τα τελευταία χρόνια» σημείωσε ο κος Κουρκούτας εξηγώντας ότι «Αυτό που έδειξαν οι αριθμοί είναι ότι το βαμβάκι που παρήγαγαν οι αγρότες πριν τρία χρόνια με το βαμβάκι το σημερινό δεν έχει καμία σχέση, είναι πολύ ανώτερο ποιοτικά το τωρινό».
Στόχος και της Διεπαγγελματικής να αντιστοιχηθεί η τιμή με την ποιότητα, δηλαδή να μην πάνε όλα τα βαμβάκια το ίδιο. «Τα ποιοτικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να πληρώνονται πιο πολύ» σημείωσε με την επισήμανση ότι η αγορά άρχισε να ανταποκρίνεται σε αυτή την ποιότητα, με την εμφάνιση περισσοτέρων αγοραστών αλλά και επώνυμων οίκων ενδύματος.
«Έχουμε μείνει πολύ πίσω στο θέμα της αύξησης του κόστους παραγωγής. Ιδίως τώρα που ανεβαίνουν όλα , από τη μια, μια πρωτόγνωρη χρηματιστηριακά τιμή για το βαμβάκι , οι παραγωγοί φέτος θα απολαύσουν μια πολύ καλή τιμή, αλλά από την άλλη ανησυχία γιατί ανεβαίνουν όλες οι τιμές: της ενέργειας, του πετρελαίου, των εφοδίων κ.α.»
Υψηλότερο γίνεται το κόστος παραγωγής ιδίως σε περιοχές μη προνομιούχες οι οποίες δεν έχουν έργα υποδομής, άρδευσης, αναδασμών, κ.α. « Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα, πιο γοργά και πιο αποφασιστικά βήματα για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν» είπε ο κος Κουρκούτας. Κάλεσε μάλιστα όλους τους εμπλεκόμενους να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού αυτό που μέχρι τώρα έχουν πετύχει, την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Βαμβακιού. «Να γίνει η καλλιέργεια αυτή βιώσιμη, οικονομικά κερδοφόρα και να υπάρχει στους κάμπους της Ελλάδας και τα επόμενα χρόνια, είναι ιστορικά μια καλλιέργεια πιο ελληνική και πλέον με την ευρωπαϊκή ταυτότητα μπορούμε να την πάμε ακόμη πιο ψηλά. Είναι στο χέρι μας. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα και να συνεχίσουμε να τα κάνουμε βλέποντας το κοινό στόχο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος