Ροδόπη- Μπιλγκέ Φερχάτ: Πρέπει να υπάρχει περισσότερος διάλογος με τις γυναίκες

Μυήθηκε στην πολιτική από τον πατέρα της που του άρεσε η ενασχόληση με τα κοινά. Ακολούθησε η είσοδός της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήταν η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος στο Δήμο Ιάσμου. «Πιστεύω ότι η ενασχόληση μου με την πολιτική δεν ξεκίνησε από την ΤΑ αλλά από την ίδια την οικογένεια μου», ανέφερε μιλώντας σήμερα (17-3-2021) στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Ο λόγος για την οδοντίατρο Μπιλγκέ Φερχάτ, που πρόσφατα ανέλαβε υπεύθυνη στην Επιτροπή Ισότητας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και με την ιδιότητά της αυτή μίλησε για τα ζητήματα ισότητας στη χώρα μας.

Ροδόπη- Μπιλγκέ Φερχάτ: Πρέπει να υπάρχει περισσότερος διάλογος με τις γυναίκες
Η κα Μπιλγκέ Φερχάτ στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής

«Είναι ένα θέμα που σε κεντρίζει γιατί παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις οι έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων και εκεί είναι που πρέπει να δουλέψουμε» σημείωσε για να προσθέσει: «Δυστυχώς οι γυναίκες υπό- εκπροσωπούνται σε πολλούς τομείς, όπως και η ενασχόληση με τα κοινά που προαναφέραμε. Επιλέγονται σε χαμηλο-αμειβόμενες θέσεις ενώ αν δούμε αυτή την εποχή είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας και της κοινωνικής μέριμνας. Παράδειγμα η μειωμένη παρουσία στα κεντρικά όργανα λήψης των αποφάσεων κατά του Covid. Πρέπει η υφιστάμενη ανισότητα να εξαλειφθεί».
Περιγράφοντας τον χώρο των γυναικών σήμερα σημειώνει: «Ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί πάρα πολύ και θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, δεν είναι μόνο εργαζόμενη, είναι και μάνα και σύζυγός, που προσπαθεί να τα κάνει όλα μαζί. Πρέπει να εξαλειφθούν οι ανισότητες. Να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές, ακόμη και για την Τρίτη Ηλικία ή για τα παιδιά Προσχολικής και Σχολικής Αγωγής για να μπορέσει η γυναίκα να ασχοληθεί με τα κοινά. Να αποκτήσει ενδιαφέροντα, να έχει ένα ικανοποιητικό βιο-οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο».

Αναφέρει μάλιστα και ως παράδειγμα δυναμικής εκπροσώπησης τις γυναίκες που εργάζονται στον Υγειονομικό Τομέα. «Στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της Πανδημίας είναι γυναίκες, όπως και σε υπηρεσίες φροντίδας» ανέφερε. Ερωτηθείσα για τη θέση της μουσουλμάνας γυναίκας απάντησε πως: «Οι γυναίκες της πλειονότητας και της μειονότητας είναι το ίδιο για μένα. Αγωνίζονται και μοχθούν για τα ίδια πράγματα. Πονάνε για τα παιδιά τους και για το μέλλον τους. Βλέπω ότι τα πράγματα ευτυχώς αλλάζουν και υπάρχει διάλογος μέσα στα σπίτια. Τα περισσότερα νέα κορίτσια είναι σπουδαγμένα, ωθούνται στο δρόμο του Πανεπιστημίου κι αυτό με χαροποιεί πολύ. Έχει αλλάξει η νοοτροπία πάρα πολύ».

Όπως ανέφερε η κα Μπιλγκέ Φερχάτ «Πρέπει να υπάρχει περισσότερος διάλογος με τις γυναίκες, καθώς είναι πολλές οι Σωματικές και οι Ψυχολογικές επιπτώσεις της Πανδημίας. Έκλεισαν χώροι λόγω της πανδημίας και έκλεισαν τα «καταφύγια» τους. Μπορεί να βρίσκονται μέσα σε τέσσερις τείχους με τους κακοποιητές τους. Στόχος η διεύρυνση μέσα στην κοινωνία, να βοηθήσουμε τα θύματα των κακοποιήσεων, να βοηθήσουμε και να διαπαιδαγωγήσουμε. Να αναζητήσουμε λύσεις, να μην αποσιωπούν την κακοποίηση, να μην δέχονται όλα όσα συμβαίνουν».
Τέλος, δεν παρέλειψε να σημειώσει απευθυνόμενη στην τοπική κοινωνία ότι: «Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Να κάνουμε κουράγιο, να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα, ώστε να περάσει μια ώρα αρχύτερα αυτή η πανδημία. Στο απώτερο μέλλον θα δούμε αυτές τις συνέπειες της, αλλά και   τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Φώτο: Μπιλγκέ Φερχάτ

Συνέντευξη- κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος