Ροδόπη: Μετρούν απουσίες οι κάτοικοι του Εβρένου λόγω της μετανάστευσης των νέων

Μετρούν “απουσίες” οι κάτοικοι του Εβρένου Ροδόπης. Σε μικρή απόσταση από τις Σάπες ανάμεσα σε δύο Περιφερειακές Ενότητες κι όμως είδαν πολλούς από τους συγχωριανούς τους, χριστιανούς αρχικά και μουσουλμάνους τα τελευταία χρόνια,να μεταναστεύουν.

Αγρότες καλλιεργητές γης «σπούδασαν τα παιδιά τους για να έχουν μια καλύτερη τύχη και τα «έδιωξαν» με αποτέλεσμα το χωριό να ερημώσει» δήλωσε σήμερα 30-11-2022 στο www.ertnews.gr, ο κος Σάββας Κωνσταντινίδης, καταγόμενος από την περιοχή.

«Πριν τριάντα χρόνια στο χωριό έμειναν μισοί και μισοί» λένε κάτοικοι του οικισμού κι εξηγούν «μισοί χριστιανοί και μισοί μουσουλμάνοι, σήμερα από τους διακόσιους (200) χριστιανούς έχουν μείνει δώδεκα άτομα» . Τα σπίτια αφέθηκαν άδεια, ελάχιστοι γύρισαν και γυρνούν για να τα συντηρήσουν, τα περισσότερα εγκαταλήφθηκαν απομακρύνοντας έτσι την προοπτική της οριστικής επιστροφής. Η γη επίσης έμεινε χέρσα ή άλλαξε χέρια.

Ωστόσο και από τους παραμένοντες μουσουλμάνους τα τελευταία δεκατρία χρόνια σημειώνεται πληθυσμιακή διαρροή. «Φεύγουν συνήθως στο εξωτερικό για εργασία» σημείωσε ο κος Κωντασταντινίδης.Όπως είπε η πολύ χαμηλή απόδοση της γης δεν ενθουσιάζει κι εύλογα. Ακόμη και οι καπνοκαλλιεργητές βλέπουν τα τελευταία χρόνια και τα έσοδα να μειώνονται και η προσπάθειά τους λόγω των ιώσεων να δυσκολεύει.

Αν και ευλογημένη από τη φύση περιοχή, ωστόσο, δεν στέκεται ικανή να συγκρατήσει από μόνη της τον πληθυσμό, διαψεύδοντας με την πάροδο του χρόνου και την πρόβλεψη του πιο αισιόδοξου κάτοικού της ότι «μια μέρα αυτοί που έφυγαν, θα επιστρέψουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος