Ροδόπη: Μέτρια παραγωγή και περιορισμένα έσοδα για τους αγρότες της Γρατινής

Μια «μέτρια χρονιά» έτσι περιγράφουν τη φετινή τους προσπάθεια οι αγρότες της Γρατινής. Η παρατεταμένη ξηρασία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις παραγωγές τους.

Έτσι χρειάστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα να στηρίξουν ποτίζοντας τα φυτά τους πράγμα που σήμανε επιπλέον έξοδα. «Το κόστος ήταν διπλάσιο σε σχέση με πέρσι», σημείωσε αγρότισσα από την περιοχή μιλώντας στο ertnews.gr και στάθηκε στην ενεργειακή κρίση και στον αυξημένο πληθωρισμό που άφησε βαθύ «αποτύπωμα» στις προσπάθειες των αγροτών. «Διπλάσια η τιμή των αγροεφοδίων, μέτρια η ζήτηση, καθηλωμένες οι τιμές», είπε και πρόσθεσε: «Μια μέτρια χρονιά ποσοτικά και ποιοτικά».

Όσον αφορά στην απορρόφηση της παραγωγής, αξιοποιώντας τις «σταθερές συνεργασίες» μπόρεσαν να προωθήσουν ένα μεγάλο μέρος της. «Δυστυχώς το γεγονός ότι είμαστε μακριά από το κέντρο μας στερεί από πολλές επιλογές», δήλωσαν σημειώνοντας με προβληματισμό και την απουσία των ομάδων παραγωγών που ίσως να διευκόλυνε κάποια πράγματα.

Με την απορρόφηση της παραγωγής μετ’ εμποδίων ήδη οι παραγωγοί της περιοχής κάνουν σκέψεις για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, «προγραμματισμός και απορρόφηση πιο νωρίς», σημειώνοντας την ανάγκη στήριξης από την πλευρά της πολιτείας. «θέλουμε κάτι παραπάνω, όσα έχουν εξαγγελθεί δεν είναι αρκετά», πρόσθεσαν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση των νέων με τη γη και τον πρωτογενή τομέα; Κι εκεί καταγράφεται προβληματισμός. «Δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν, ίσως, και οι γονείς να έχουν τη δική τους ευθύνη γι’ αυτό με τις συνεχείς προτροπές να φύγουν από τη γη, να έχουν ένα καλύτερο μέλλον». Μην παραλείποντας να επισημάνουν την προϋπόθεση να υπάρχει αγάπη για το αντικείμενο, «με το ζόρι» λένε «καλλιέργεια της γης δεν γίνεται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος