Ροδόπη: Μετ εμποδίων η προσπάθεια των ορεσίβιων κατοίκων

Ορεσίβιοι κάτοικοι της Ροδόπης είδαν ένα ακόμη καλοκαίρι να περνά με τα ίδια πάνω κάτω προβλήματα της καθημερινότητας. Τους οικισμούς να «χάνουν» τον πληθυσμός τους, τα χωράφια καλλιεργητές και τα ποιμνιοστάσια ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτρόφους.

«Φέτος ειδικά ήταν μια δύσκολη χρονιά» δηλώνουν οι ίδιοι και μιλούν πρώτα και κύρια για την παρατεταμένη ξηρασία που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των καλλιεργητών της γης. Σμιγάδα, Άνω Βυρσίνη, Μυρτίσκη και Οργάνη από τη μια Χλόη , Τσούκα, Κερασιά και Κέχρος από την άλλη και γύρω τριγύρω μικρότεροι και μεγαλύτεροι οικισμοί, μικρές συστάδες σπιτιών που φιλοξενούν τις ζωές των ορεσίβιων κατοίκων.
«Με καπνά ασχολούνται οι περισσότεροι, αν και ο αριθμός τους μειώνεται χρόνο το χρόνο. Κάποιοι δοκιμάζουν και με άλλες καλλιέργειες, αλλά, οι περισσότεροι νέοι τα τελευταία 15 χρόνια φεύγουν στο εξωτερικό» δηλώνει στο www.ertnews.gr κάτοικος της περιοχής Τσούκα και σημειώνει ότι πριν είκοσι χρόνια το χωριό του είχε 130 οικογένειες και σήμερα έχει 70. Ίδια η εικόνα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και σε άλλους οικισμούς της περιοχής.

Μιλώντας για την φετινή τους προσπάθεια στέκονται στη μείωση της παραγωγής, λόγω έλλειψης νερού. «Αν», όπως λένε, «είχαν τη δυνατότητα να υλοποιηθούν κάποια μικρά φράγματα στην περιοχή, για τη συγκράτηση του νερού και την αξιοποίησή του, τότε και το δικό μας έργο θα ήταν πιο εύκολο και το κέρδος μας πιο μεγάλο. » Κέρδος που φέτος βγαίνει «ψαλιδισμένο», λόγω του διπλασιασμού του κόστους καλλιέργειας. «Πέρσι αγοράζαμε το τσουβάλι το λίπασμα είκοσι ευρώ, φέτος σαράντα. Πέρσι το πετρέλαιο 1,20 φέτος 1,90 όλα αυτά για να καλυφθούν είναι δύσκολο» προσθέτει αγρότης από την Σμιγάδα.
Μετ εμποδίων και η προώθηση της παραγωγής τους από τους ίδιους. Λιγότερα δρομολόγια λόγω κόστους των καυσίμων, λίγες και οι δυνατότητες πώλησης εντός πόλης. Ωστόσο, η προσπάθεια συνεχίζεται και μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου η δουλειά δεν θα λείπει. Όπως οι παλιότεροι έτσι και οι εναπομείναντες νεότεροι συνεχίζουν την προσπάθειά τους στον τόπο που γεννήθηκαν και ζουν δημιουργώντας τις οικογένειές τους ζητώντας τη στήριξη και την προσοχή της πολιτείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος