Ροδόπη: Μετ΄ εμποδίων η διάθεση των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς

Η προώθηση των προϊόντων τους εξακολουθεί να είναι πρόβλημα για τους παραγωγούς της Ροδόπης. Οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι έμποροι τους αποκαρδιώνουν και η απούλητη παραγωγή στους πάγκους τους, δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ τις προσπάθειές τους.

Δεκάδες παραγωγοί που ασχολούνται με καλλιέργειες διαφορετικές από το βαμβάκι και τα καπνά, παράγοντας φρούτα και λαχανικά, δηλώνουν (σήμερα Σάββατο, 19-11-2022) στο www.ertnews.gr την αγωνία τους για την απούλητη, αδιάθετη παραγωγή τους. «Οι καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά άλλα μαζεύτηκαν και άλλα είναι ακόμη στο χωράφι», όμως, όπως σημειώνουν, «καθώς ελάχιστα έχουν πουληθεί».Η αγοραστική δύναμη των πελατών τους, όπως λένε, «έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, το ίδιο και οι ποσότητες που αγοράζουν».

Όσον αφορά στην επιλογή των εμπόρων; «Δεν καλύπτει ούτε το κόστος καλλιέργειας η τιμή που προσφέρουν» υποστηρίζουν και σπεύδουν να προσθέσουν: «Κι εκείνο αν έρθουν να ζητήσουν την παραγωγή μας, γιατί η Ροδόπη είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι μεγάλες λαχαναγορές έχουν κλειστές τις πόρτες τους», όπως λένε. Εκτός από την μικρή παρουσία των εμπόρων, είναι μικρή και η απορρόφησή της από τα εμπορικά καταστήματα της Κομοτηνής, « πολύ περιορισμένη και για λίγους».
Έτσι, «αγωνίζονται» μόνοι τους από λαϊκή σε λαϊκή και από οικισμό σε οικισμό, μάλιστα αυτό το τελευταίο λόγω του κόστους των καυσίμων έχει ατονήσει στην προσπάθειά τούς να αποφύγουν τα έξοδα. Όπως σημειώνουν «η έλλειψη ομάδων παραγώγων και συνεταιρισμών είναι ορατή» στη δική τους προσπάθεια και «το κόστος της απουσίας τούς πολύ μεγάλο και όλο “βαραίνει” τους ίδιους ».
Στήνουν πάγκους θέλοντας να πουλήσουν τα φρούτα τους ένα ευρώ το κιλό, αντί για 35 λεπτά, που τα ζητά ο έμπορος, κι αναγκάζονται στο τέλος της προσπάθειας να μαζέψουν τα μισά πάλι πίσω στα τελάρα τους.
Μην παραλείποντας, πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής, να κάνουν για μια ακόμη φορά έκκληση προς το Υπουργείο να στηρίξει «με όποιον τρόπο μπορεί» για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, “συνθήκη”, που, όπως προβλέπουν, θα τους “συντροφεύει” και τη νέα καλλιεργητική χρονιά.
φώτο:αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος