Ροδόπη: Μειωμένη παραγωγή, περιορισμένη ζήτηση, αυξημένα έξοδα για τους πατατοπαραγωγούς της Μυρτίσκης

Μειωμένη παραγωγή, περιορισμένη ζήτηση, αυξημένα τα έξοδα καλλιέργειας. Τρία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εναπομείναντες καλλιεργητές στην ορεινή Ροδόπη. Αγρότες που εξακολουθούν να ασχολούνται με την καλλιέργεια της ντόπιας ποικιλίας πατάτας, παρά τις αντιξοότητες και την πληθυσμιακή συρρίκνωση του τόπου τους.

Ροδόπη: Μειωμένη παραγωγή, περιορισμένη ζήτηση, αυξημένα έξοδα για τους πατατοπαραγωγούς της Μυρτίσκης«Οι νέοι μας έφυγαν, μείναμε λίγοι» σημείωσε στο www.ertnews.gr ο κος Μεμέτ Κεχαγιά κάτοικος της ορεινής Μυρτίσκης προσθέτοντας ότι και το δικό του παιδί εγκατέλειψε την αγροτική ζωή και μετανάστευσε στο εξωτερικό. Αυτή η φυγή των νέων θεωρεί ότι είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής του.

Τις μέρες αυτές που βγάζουν από τη γη και συλλέγουν τις πατάτες τους τα χέρια λείπουν. Έχουν μείνει, όπως λένε, ανδρόγυνα που εξακολουθούν με πολύ δουλειά να παράγουν: καπνά, πατάτες και φασόλια. Οι στρεμματικές εκτάσεις έχουν μειωθεί, αντί για είκοσι (20) στρέμματα η κάθε οικογένεια καλλιεργεί δύο (2) στρέμματα με πατάτες. Μειωμένος και ο αριθμός των παραγωγών. «Μείναμε έξι (6) άτομα να παράγουμε και να πουλάμε από τριάντα (30), που ήμασταν πριν μερικά χρόνια» σημείωσε προσθέτοντας ότι μπορεί να πάρουν από έναν στρέμμα πεντακόσια (500) κιλά, μπορεί, όμως, και να πάρουν χίλια (1000), εξαρτάται από παράγοντες, όπως: η ξηρασία, το πότισμα, η καλλιέργεια, οι ασθένειες κ.α.

Μετ εμποδίων, όμως, και η πώληση – προώθηση της παραγωγής , καθώς η υποχρέωση της αγοράς ταμειακής και της έκδοσης άδειας αποτρέπει πολλούς. Όσον αφορά στην τιμή; “Από την είσοδο στην εποχή του ευρώ” λένε “πουλάμε 60 λεπτά. Τα οκτώ μίση κιλά πέντε ευρώ, το πολύ πολύ τώρα να το κάνουμε τα οκτώ κιλά πέντε ευρώ. Έτσι, η τιμή θα πάει από τα εξήντα (60) στα εξήντα δύο (62 λεπτά) όταν στα σούπερ μάρκετ πωλείται η πατάτα ογδόντα (80) λεπτά και ένα (1) ευρώ”.

Με την κατανάλωση μειωμένη από την πλευρά των πελατών και τα έξοδα της καλλιέργειας να αυξάνονται ακόμη περισσότερο λόγω του κόστους των καυσίμων το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο για τους πατατο-παραγωγούς της Ροδόπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος