Ροδόπη: Μειωμένη παραγωγή για τους ελαιοπαραγωγούς – Ζητούν δημιουργία ελαιοτριβείου στη Μαρώνεια

Λέγεται πως όταν το γεύτηκε ο Οδυσσέας στη Μαρώνεια δήλωσε συνεπαρμένος από την εξαιρετική του ποιότητα. Ρίχνοντας στο ψωμί τους σταγόνες ελαιολάδου, ξανά και ξανά, τόσο ο ίδιος, όσο και οι σύντροφοί, εύχονταν να είχαν τη δυνατότητα «ένα τέτοιο δοχείο να το έπαιρναν μαζί τους».

Ροδόπη: Μειωμένη παραγωγή για τους ελαιοπαραγωγούς – Ζητούν δημιουργία ελαιοτριβείου στη Μαρώνεια Από εκείνη την επίσκεψη πέρασαν αιώνες στη Μαρωνείτικη γη. Πολλά άλλαξαν, όμως, η εξαιρετική γεύση του ελαιολάδου παράμεινε ίδια. «Τόσο εξαιρετική που δεν μπορούμε να πουλήσουμε την παραγωγή μας στην τιμή που του πρέπει, αναγκαζόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να πουλάμε κάτω του κόστους » δηλώνει ο πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού, ο κος Κούκος και μιλά με αγωνιά για το μέλλον μιας παραγωγής που έχει ριζώσει για τα καλά στη γη του αντέχοντας στις δυσκολίες της εποχής και του καιρού.
Οι ελαιοκόμοι θα έχουν και φέτος μια απώλεια της τάξης του 20 με 30% σε σχέση με πρόπερσι. Πέρσι ήταν μια μηδενική χρονιά γι αυτούς λόγω της παγωνιάς. Τα απόνερα της ίδιας παγωνιάς πληρώνουν και φέτος, που έκανε τόση ζημιά στις ξένες ποικιλίες, με αποτέλεσμα 1,5 χρόνο μετά να μην μπορούν ακόμη να “συνέλθουν”. “Άντεξε μόνο η μαρωνίτικη ποικιλία, αυτή θα σηκώσει για μια ακόμη φορά το βάρος προσφέροντας στους παραγωγούς τον καρπό της” δηλώνουν οι έμπειροι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής.

Εικοσιδύο άτομα έχουν ενώσει δυνάμεις μαζί και 5000 ρίζες ελαιοδένδρων. Με δικές τους εγκαταστάσεις τυποποιητηρίου και με την αγωνία να μην αχρηστευτεί όλος αυτός ο εξοπλισμός ζητούν από την πολιτεία ενίσχυση των μικρών συνεταιρισμών, όπως είναι ο δικός τους κι ετοιμάζονται να γυρίσουν νέα σελίδα μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ το Σεπτέμβριο. Με την ίδια ελπίδα, παλιοί και νέοι, να δουν ένα ελαιοτριβείο να λειτουργεί στη γη της Μαρώνειας γεμίζοντας σταγόνα σταγόνα δοχεία τα οποία οι σύγχρονοι ταξιδευτές θα θέλουν σίγουρα να παίρνουν μαζί τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος