Ροδόπη: Μειωμένη η κίνηση στην εστίαση – Αυξημένο το κόστος λειτουργίας

Μειωμένη κίνηση και υψηλό κόστος λειτουργίας, δύο ζητήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης στο Νομό Ροδόπης. Εκατό πενήντα (150) εστιάτορες που αγωνιούν για το σήμερα περισσότερο, χωρίς την πολυτέλεια του όποιου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

«Το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και οι υψηλοί λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν πραγματικά μεγάλες και καθημερινές δυσκολίες», δηλώνει ο Αντώνης Καμπουρίδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Νομού Ροδόπης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο χειμώνας βγήκε «όχι με κέρδη», αλλά «με ζημιές» και η έλευση της άνοιξης από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να τονώσει κάπως το χώρο τους.

«Είναι τόσο πεσμένη η κίνηση που αν δεν βοηθήσει η πολιτεία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια και στην αγορά πρώτων υλών, τότε πολύ φοβάμαι πως θα έρθουν νέα λουκέτα στο χώρο μας, ήδη στο διάστημα των είκοσι τελευταίων ημερών τέσσερις συνάδελφοί μας έβαλαν λουκέτο», δηλώνει ο κος Καμπουρίδης.

Παίρνοντας χαρτί και μολύβι προσπαθεί να αποτυπώσει τα εμπόδια της ακρίβειας στην καθημερινότητά του: «Το ηλιέλαιο το προμηθευόμασταν με 13,5 ευρώ πέρσι και φέτος με 32 ευρώ. Στη ΔΕΗ κατά μ.ο. πληρώναμε 800 ευρώ και τώρα πληρώνουμε 2000 ευρώ, τα ίδια και με την αγορά της φιάλης υγραερίου, την αγοράζαμε 40 ευρώ και τώρα δίνουμε για την ίδια φιάλη 55 ευρώ».

Αυξημένες και οι τιμές που συναντούν στην προσπάθειά τους να προμηθεύσουν τις επιχειρήσεις τους με πρώτες ύλες: λαχανικά, κρεατικά, ποτά τα πάντα πωλούνται πιο ακριβά. «Πρέπει οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης να κάνουν κάτι και για τον επαγγελματία. Καλώς στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, εκεί σημειώνεται η παραγωγή, ωστόσο, και εμείς δεν αντιμετωπίζουμε λίγα», δηλώνει, σημειώνοντας πως θα πρέπει και οι μεγαλέμποροι και οι πάροχοι ενέργειας «να βάλουν πλάτη», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούν οι μικρομεσαίοι να αντέξουν εκτός κι αν δεν μας θέλουν».

«Βροχή» οι έλεγχοι
Συγκρίνοντας την περίοδο προ της έλευσης της πανδημίας με τη σημερινή σε θέματα κίνησης και κατανάλωσης κάνει λόγο για πτώση της τάξης του 50% (σε σχέση με το 2019), σημειώνοντας ότι αύξηση σημειώθηκε μόνο στους ελέγχους. «Φέτος είχαμε τους πιο πολλούς ελέγχους των τελευταίων δέκα χρόνων», επισημαίνει, εξηγώντας πως πρόκειται για ελέγχους από την αστυνομία, την εφορία, το ΊΚΑ, το Υπουργείο Ανάπτυξης κ.α.

Επιβεβλημένη τέλος χαρακτηρίζει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του την υλοποίηση κάποιου προγράμματος στήριξης της εστίασης από την πλευρά της Περιφέρειας, καθώς λόγω και της μειωμένης τουριστικής κίνησης που σημειώνεται στην περιοχή ,οι επαγγελματίες της εστίασης δεν έχουν να περιμένουν πολλά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος