Ροδόπη: Με σύμμαχο τον καλό καιρό ο τρύγος στα καλύτερά του

Ο Τρύγος σε εξέλιξη στη Ροδόπη και η διαλογή στα Οινοποιία καλά κρατεί. Η Μελίνα Τάσσου, έμπειρη οινολόγος, ξέρει καλά πως είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή.

Ροδόπη: Με σύμμαχο τον καλό καιρό ο τρύγος στα καλύτερά του
Η κα Μελίνα Τάσσου

Ο καιρός φέτος ήταν σύμμαχος των αμπελουργών. «Είχαμε κάποιους λίγους καύσωνες , έβρεξε το Μαϊο και μετά καθόλου και αυτό ήταν θετικό για τα αμπέλια» είπε η κα Τάσσου προσθέτοντας « Είμαστε πάρα πολύ καλά φέτος . Είναι πάρα πολύ καλή χρονιά». Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (20-9-2021) η γνωστή οινολόγος, υπεύθυνη του Οινοποιού «Κίκονες» σημείωσε πως τα σταφύλια που συλλέγουν είναι «πάρα πολύ καλά και ποιοτικά επίσης, πολύ καλύτερα από άλλες χρονιές ακόμη και εκείνα τα αμπέλια που καλλιεργούνται βιολογικά». Η διαλογή βρίσκεται σε εξέλιξη, η δουλειά είναι κοπιαστική, όλα τα τσαμπιά περνούν από το χέρι των εργατών και των εργατριών και οι ρώγες επιλέγονται μια προς μια.
Αρχή στην οινοποίηση έγινε με το Chardonnay, μετά με την Μαλαγουζιά και μετά Sangiovese. Λόγω Covid δεν θα προχωρήσουν στην οινοποίηση άλλων ποικιλιών. Η διάθεση γίνεται μετ εμποδίων λόγω κορονοϊού. Η αύξηση του μεταφορικού κόστους επίσης είναι μεγάλη. «Τα περσινά κόκκινα λόγω των λοκ νταούν δεν έχουν ακόμη πουληθεί» είδος που καταναλώνεται το χειμώνα, «Ο Covid μας δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε η κα Τάσσου επισημαίνοντας ότι οι «Κίκκονες» «πήραν ανάσα» από τις εξαγωγές στο Ντουμπάϊ.
Όπως σημείωσε η έμπειρη οινολόγος «πήγαμε πολύ καλά σε σχέση με τις συνθήκες που διανύουμε. Δυστυχώς στα ακριβά κρασιά θα κάνουμε κάποιες αυξήσεις στις τιμές». Όσον αφορά στο μυστικό της επιτυχίας; Είναι το καλό σταφύλι, «καθώς», όπως είπε, « το καλό σταφύλι είναι πιο εύκολο να το μετατρέψεις σε καλό κρασί, χωρίς καλό σταφύλι καλό κρασί δεν υπάρχει, θαύματα δεν γίνονται».

Μια πολύ καλή προβολή της περιοχής, της Ροδόπης, της Κομοτηνής και της Μαρώνειας γίνεται μέσω των κρασιών των «Κικόνων» . Όσον αφορά στην προσφορά των κατοίκων της περιοχής; «Η δυναμική του καλού λόγου» όπως ανέφερε η Ροδοπίτισσα οινοποιός « Όλα βοηθάνε ακόμη και ένα like στο F/B ή στο Instagram»
Στο ερώτημα δε αν η αμπελοκαλλιέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο; Η κα Τάσσου απάντησε πως «σίγουρα ναι» προσθέτοντας, όμως, με νόημα « απλά έχει πάρα πολύ δουλειά» για να εξηγήσει λέγοντας ότι: «Το αμπέλι είναι ένα φυτό συνδεδεμένο με τον άνθρωπο. Αν το αφήσεις μόνο του, δεν πετυχαίνεις πολλά πρέπει συνέχεια να είσαι από πάνω του. Γι αυτό και εμείς με τον αδερφό μου Βασίλη το προσέχουμε πάρα πολύ γι αυτό και πολύ καλή η ποιότητα».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι συνιστά την ενασχόληση με την αμπελοκαλλιέργεια σε αυτούς «που έχουν όρεξη για δουλειά» σημειώνοντας «Μακάρι να αυξηθούν τα οινοποιία της περιοχής, είναι η καλύτερη προβολή. Να προσπαθήσουμε όσο γίνεται πιο επαγγελματικά, θα προβάλλουμε έτσι και την περιοχή μας καλύτερα. Χρειάζεται πολύ δουλειά».
Τέλος, αποκάλυψε και το κρασί που προτιμά η πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέφτηκε το οινοποιείο, αλλά και φιλοξένησε την οινοποιό σε εκδήλωσε στο Προεδρικό Μέγαρο, «πίνει τη Μαλαγιουζιά» είπε σημειώνοντας πως: « Η πρόεδρος είναι ένας απλός και πολύ προσηνής άνθρωπος, όπως πρέπει να είναι όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος