Ροδόπη: Με παραγωγή σε ταράτσες, μπαλκόνια και αυλές “αμύνονται” στην επισιτιστική κρίση

Ντοματιές που ξεπροβάλλουν από ένα μπαλκόνι. Πιπεριές, που βρίσκουν θέση δίπλα στα βασιλικά της γλάστρας, πατατιές που έχουν φυτευτεί στους άδειους τενεκέδες της ταράτσας. Μικρές αυλές σε μονοκατοικίες εντός πόλης που πρασινίζουν και κοκκινίζουν, ανάλογα με το ωρίμασμα των λαχανικών…

«Οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την επισιτιστική κρίση» λένε οι ειδικοί και από τηλεοράσεως, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνουν τον κίνδυνο που υπάρχει. Ωστόσο, καιρό τώρα κάποιοι έχουν κάνει τα δικά τους βήματα αξιοποιώντας μικρές εκτάσεις γης ή βρίσκοντας ευφάνταστους τρόπους ακόμη και στα μικρά τους μπαλκόνια.

«Μαζί με την αυτάρκεια εξασφαλίζεις ευτυχία, ησυχία , ποιότητα» δηλώνει ο Γιώργος που η επαφή του με το μικρό του κτήμα είναι πια καθημερινή υπόθεση. Όπως σημειώνει στο www.ertnews.gr «αν έχεις όρεξη, μπορείς να πρασινίσεις ακόμη και το μπαλκόνι ή την ταράτσα σου». Σύμφωνα με τον ίδιο τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια στροφή στην παραγωγή από νέους ηλικίας τριάντα και τριαντά πέντε ετών που ανακαλύπτουν, χωρίς να έχουν πιο πριν ιδιαίτερη σχέση, την χαρά της παραγωγής. Τραπεζικοί υπάλληλοι που περνούν οκτώ και πλέον ώρες πίσω από ένα γκισέ, εκπαιδευτικοί, γραμματείς, αλλά και τεχνίτες, μηχανικοί που ξεκλέβουν χρόνο από τον ελεύθερο χρόνος τους για να φροντίσουν τα φυτά τους.
Έτσι, μικρά κτηματάκια κοντά στην πόλη πρασίνισαν ξανά, αυλές σε χωριά καθαρίζονται και φυτεύονται, αλλά και ταράτσες, μπαλκόνια και μικρά κηπάκια στην πόλη φιλοξενούν τα λαχανικά: «Ίσα – ίσα για την καθημερινή μας σαλάτα».
«Θα μπορούσε να αποτελέσει και στροφή στον βιοπορισμό μέσω του Πρωτογενή Τομέα η ενασχόλησή τους; » ρωτήσαμε τον Γιώργο για να τον ακούσουμε να απαντά: «Σίγουρα ναι, αρκεί να συντρέχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όπως η κατοχή γης». Μπορεί το άκουσμα της επισιτιστικής κρίσης από μόνο του να αποτελεί εφιάλτη, ωστόσο, κάποιοι πιο πριν έχουν βάλει τα δυνατά τους να διαψεύσουν τα δυσοίωνα κοάσματα ξεκινώντας από την αυλή και το πιάτο τους «Όσο είσαι εκεί και φυτεύεις, ποτίζεις και περιποιείσαι τα λαχανικά σου, τότε σίγουρα μέρος της τροφής που καταναλώνεις θα την παράγεις ο ίδιος» παρατηρεί ο Γιώργος και σκουπίζοντας τον ιδρώτα της παραγωγής συστήνει: «υπομονή» και προσθέτει: «Εφόσον υπάρχει η όρεξη της ενασχόλησης, μέχρι να έρθει και η γνώση του αντικειμένου, καλή συνέχεια στο δρόμο της αυτάρκειας…».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος