Ροδόπη: Μάχη με κόστος καλλιέργειας, μελτέμια και υψηλές θερμοκρασίες δίνουν οι παραγωγοί

Παραγωγοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αγρότες της Ροδόπης που παράγουν και προωθούν τα προϊόντα τους οι ίδιοι στους καταναλωτές.Πάγκοι στημένοι δίπλα- δίπλα. Ο κος Μουσάτ από την Αμβροσία της Ροδόπης «τριάντα δύο χρόνια μπαξεβάνης» όπως λέει και ο κος Στέλιος δενδροκαλλιεργητής από την Αρίσβη, νεότερος σε ηλικία με τα ίδια, όμως, άγχη της δύσκολης δουλειάς του συντροφιά.

Στέκονται και οι δύο στο κόστος παραγωγής. «Βρίσκεται στα ύψη » λένε χαρακτηριστικά και μιλούν για: «απλησίαστα» αγροεφόδια. «Σπορικά, λίπασματα, φυτοφάρμακα, το κόστος όλων διπλασιάστηκε» λένε στο www.ertnews.gr. Και μιλούν παράλληλα για τις καιρικές συνθήκες που φέτος ειδικά δεν ήταν σύμμαχός τους. «Η παγωνιά της άνοιξης μας πήγε πίσω, καθυστέρησε την ανάπτυξη των φυτών» λέει ο κος Μουσάτ και σημειώνει ότι η παρατεταμένη ξηρασία, τα συνεχή μελτέμια και η υψηλή θερμοκρασία στέκονται επίσης εμπόδια στις προσπάθειές τους. «Μειωμένη παραγωγή, σημάδια και στην ποιότητα, παρά την καθημερινή μας φροντίδα» σημειώνει.
Εκτός από τον «βραχνά» του υψηλού κοστολογίου ο κος Στέλιος από την πλευρά του προσθέτει και την έλλειψη εργατικών χεριών. «Οι νέοι αποφεύγουν τις εργασίες στους αγρούς, προτιμούν να εργαστούν σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε καταστήματα αναψυχής, οπότε πολλοί συνάδελφοί μου αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν έρχεται η ώρα της συγκομιδής». Ο ίδιος επιδιώκει με «διαρκείς συνεργασίες» και επιλέγοντας « κάθε φορά τους ίδιους γνωστούς εργάτες της περιοχής» να εξασφαλίσει την απαραίτητη βοήθεια.
Ο αγώνας τους καθημερινός. Με κουβέντες στο πόδι μοιράζονται τις αγωνίες, αλλά και τα μυστικά της δουλειάς. Κοινό αίτημα η διευκόλυνση «με κάθε τρόπο», όπως λένε «της προσπάθειάς τους να προωθήσουν οι ίδιοι την παραγωγή τους». Προσπάθεια που κρίνει και τι τελικά θα μείνει στο ταμείο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος