Ροδόπη- Μ. Τάσσου: Χρειάζονται πολλοί αμπελουργοί για την αναβίωση της αμπελουργικής ζώνης της Μαρώνειας

Μετά την τελευταία ζύμωση κατέβηκαν στα βαρέλια τα κόκκινα κρασιά…. Από την αρχή, τον τρύγο, μέχρι το τέλος ήταν μια πολύ ευνοϊκή περίοδος. «Φέτος ο τρύγος πήγε πάρα πολύ καλά, τα σταφύλια είχαν πάρα πολύ καλή ποιότητα επειδή ακριβώς δεν έβρεξε σε αντίθεση με τη Νότια Ελλάδα» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η γνωστή οινολόγος των «Κικκόνων», η κα Μελίνα Τάσσου.

Ροδόπη- Μ. Τάσσου: Χρειάζονται πολλοί αμπελουργοί για την αναβίωση της αμπελουργικής ζώνης της Μαρώνειας
Η κα Μελίνα Τάσσου στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής

Κατά τη διάρκεια του τρύγου η βροχή δεν είναι καλοδεχούμενη και φέτος στη Ροδόπη οι βροχές ήταν μετρημένες. «Το κρασί του 2021 θα είναι πάρα πολύ καλό. Το πρόβλημα είναι ότι θα είναι λίγο γιατί το κόκκινο κρασί, λόγω Covid είναι λιγότερο, λόγω των Lock down τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία έμειναν κλειστά στην περσινή εορταστική περίοδο» εξήγησε, αποκαλύπτοντας, ότι πωλήσεις έγιναν μόνο στο Ντουμπάι.

Αντιθέτως, η παραγωγή είναι αυξημένη στο λευκό κρασί. «Το καλοκαίρι ήταν όλα ανοικτά, στα νησιά όλα δούλεψαν, έγινε η κατανάλωση» εξήγησε μην κρύβοντας την ανησυχία της για το αύριο. «Τώρα που δυσκολεύει πάλι η κατάσταση με την Πανδημία είναι πάλι δύσκολα τα πράγματα. Ο κόσμος φοβάται να βγει τόσο, όσο θα έβγαινε. Ύστερα είναι και πολλοί αυτοί που νοσούν, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καταναλώσουν. Αν μας κλείσουν, είναι καταστροφή για όλο τον αμπελουργικό κλάδο, τον οινολογικό, αγγίζει πολλούς και στο χώρο της εστίασης» ανέφερε.

Όσον αφορά στη διάθεση που εκδηλώνεται από την πλευρά των νέων να ασχοληθούν με την αμπελουργία; «Δυστυχώς δεν «έρχονται» πολλοί στο χώρο της αμπελουργίας και της οινοποίησης. Κάποιοι «ξεπετάγονται» σε κάποια σημεία της Ελλάδος» παρατηρεί η κα Τάσσου και σημειώνει. «Η αλήθεια είναι ότι είναι μια περίπλοκη δουλειά, δεν αρκεί να κάνεις καλό κρασί, μπορεί να υπάρχει κάποιο οινοποιείο που να βγάζει το καλύτερο κρασί της Ελλάδας, αλλά αν δεν ξέρει να το πουλήσει… δεν αρκεί να κάνεις μόνο καλό κρασί πρέπει να ξέρεις να το πουλήσεις. Είναι μια δουλειά πολύ περίπλοκη, πρέπει να είσαι ταυτόχρονα οινολόγος, πωλητής, να γνωρίζεις marketing , να είσαι λογιστής, οικονομολόγος, δηλαδή αρκετά περίπλοκη η όλη προσπάθεια συν ότι χρειάζεται κεφάλαιο».

Ωστόσο, η κα Τάσσου δεν παύει από την αρχή να υποστηρίξει, ότι αξίζει η ενασχόληση με την αμπελουργία λέγοντας πως τα εδάφη της περιοχής και το κλίμα της είναι φανταστικό. «Το κλίμα είναι το καλύτερο για την αμπελουργία» λέει η έμπειρη οινολόγος προσθέτοντας « Δεν αρρωσταίνουν από μόνα τους τα αμπέλια της περιοχής μας, ο καιρός και το έδαφος βοηθά.Τα εδάφη είναι πάρα πολύ κατάλληλα, προτείνω ανεπιφύλακτα την ενασχόληση με την αμπελοκαλλιέργεια με στόχο την αναβίωση της αμπελουργικής ζώνη της Μαρώνειας, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Τέλος, προσθέτει με νόημα πως ακόμη κι όταν ασχολούνται πολλοί, ο καθένας το κάνει με τον τρόπο του: «Όλα έχουν διαφορά στον τρόπο σκέψης, αν το αγαπά κανείς πολύ αυτό που κάνει, αυτό είναι και το σημαντικό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος