Ροδόπη: Κινδυνεύει να χαθεί η παραδοσιακή ποικιλία της πατάτας στη Μυρτίσκη

Τον κίνδυνο να χαθεί μια ακόμη παραδοσιακή καλλιέργεια στη Ροδόπη επισημαίνουν οι τελευταίοι πατατο-παραγωγοί της Μυρτίσκης. Ένας από τους έντεκα οικισμούς της ορεινής Οργάνης, όπου επί χρόνια καλλιεργούνταν και παράγονταν η τοπική ποικιλία πατάτας, «βλέπει» μαζί με τους κατοίκους του να λιγοστεύουν και οι παραδοσιακοί καλλιεργητές.

Την τελευταία πενταετία ο κίνδυνος αυτός είναι πιο μεγάλος από ποτέ, καθώς από τους ογδόντα παραγωγούς που καλλιεργούσαν πατάτα τα προηγούμενα χρόνια έμειναν μόλις τρεις. Ενδεικτικά φέτος καλλιεργήθηκαν συνολικά πενήντα στρέμματα. Όχι μόνο δεν έγινε προϊόν ΠΟΠ, όπως προσδοκούσαν, αλλά βρίσκονται ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη της παραγωγής τους.

«Οι περισσότεροι σπέρνουν πια για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και όχι για να πουλήσουν λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών» δήλωσε σήμερα 10-12-2022 στο www.ertnews.gr ένας από τους τρεις εναπομείναντες πατατο-καλλιεργητές και σημείωσε τη δυσκολία, τόσο της παραγωγής, όσο και της διάθεσής της.

Λόγω της φετινής ξηρασίας η παραχθείσα ποσότητα ήταν μειωμένη. «Στην καλύτερη περίπτωση ένας παραγωγός να πάρει οκτακόσια (800 κιλά) το στρέμμα, ωστόσο, με δυσκολία θα μπορέσει να την πουλήσει γι αυτό και κάθε χρόνο καλλιεργούνταν ολοένα και λιγότερα στρέμματα με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά» ανέφεραν προσθέτοντας ότι αυτή η δυσκολία ανάγκασε αρκετούς συγχωριανούς τους να εγκαταλείψουν: παραγωγή και τόπο μεταναστεύοντας. Έτσι από τους εκατόν είκοσι (120) κατοίκους πριν μια δεκαετία (10) σήμερα είναι ογδόντα (80).
Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη στήριξης της παραγωγής τους, καθώς και η άλλη επιλογή που έχουν, η καπνοκαλλιέργεια, δεν αποδίδει πια όσο στο παρελθόν.
φώτο: πηγή διαδίκτυο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος