Ροδόπη: Καλές οι τιμές πώλησης των σιτηρών, αλλά υψηλό το κόστος αγοράς αγροεφοδίων

Καλύτερα από πέρσι πούλησαν οι σιταρο-παραγωγοί της Ροδόπης σε μια χρονιά, ωστόσο, με υψηλότερο κόστος καλλιέργειας λόγω των αυξήσεων σε ενέργεια και αγροεφόδια.

Σαράντα πέντε λεπτά δόθηκε στο ξεκίνημα της συγκομιδής των σκληρών σιταριών, με την προσπάθεια να κλείνει στα 41 λεπτά (24-25 πουλήθηκε πέρσι). 32 με 34 λεπτά πουλήθηκε το μαλακό σιτάρι, από τα 18 λεπτά πέρσι.

Ροδόπη: Καλές οι τιμές πώλησης των σιτηρών, αλλά υψηλό το κόστος αγοράς αγροεφοδίων
(AP Photo, File)

Στη Ροδόπη καλλιεργούνται 6.087 στρέμματα με σκληρό σιτάρι και 8.302 στρέμματα με λοιπά σιτηρά. Συνολικά στην Ελλάδα παράγονται 200.000 τόνοι μαλακού σιταριού ενώ οι ανάγκες κυμαίνονται στο ένα (1) εκατομμύριο τόνοι. Η παραγόμενη ποσότητα αναμένεται να διπλασιαστεί του χρόνου λόγω της ενίσχυσης που θα δίνεται με απόφαση του υπουργείου στην καλλιέργεια σιτηρών (για τα επόμενα πέντε χρόνια) για ανθρώπινη κατανάλωση και για ζωοτροφή. Επίσης, παράγονται 1,5 εκ. τόνοι σκληρού σιταριού, με τους 400.000 εξ αυτών να καλύπτουν την εσωτερική ζήτηση.

«Οι τιμές αγοράς των σιτηρών είναι καλές. Ωστόσο, τα έξοδα γενικά αγροτικής καλλιέργειας είναι υψηλά» δήλωσε ο κο Θεοχαρίδης αγρότης από τον οικισμό της Αμβροσίας. Οι αγρότες της περιοχής «αναγκαστικά» όπως οι ίδιοι οι έμποροι των αγροεφοδιών δηλώνουν έκαναν τις αναγκαίες αγορές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α., για την φροντίδα των καλλιεργειών τους.

Ωστόσο, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι γεωπόνοι της περιοχής, παρατηρούν μέρα τη μέρα τις τιμές σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα να αλλάζουν. «Η ανοδική πορεία των τιμών τους, έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος της παραγωγής» δήλωσε στο ertnews.gr ο κος Θανάσης Ρουσινόπουλος, ασχολούμενος με το εμπόριο αγροτικών εφοδίων στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περιθώρια αποφυγής αυτών των εξόδων, καθώς κάποιες εργασίες – φροντίδες γίνονται αναγκαστικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν καλλιέργειες «με λιγότερα έξοδα», όπως τονίζουν.

Όσον αφορά τέλος στην στρεμματική απεικόνιση της φετινής προσπάθειας για τους αγρότες της Ροδόπης; εκτός από τα 6.087,87 στρέμματα με σκληρό σιτάρι, τα 8.302,8 με λοιπά σιτηρά, έσπειραν 1.141,11 στρέμματα με αραβόσιτο, 1.446,44 στρέμματα με ηλίανθο και 30.737,78 στρέμματα με βαμβάκι, καλλιέργεια που κυριαρχεί τα τελευταία 25 χρόνια στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος