Ροδόπη – Κ. Θεοδοσιάδης: Τα πενιχρά οικονομικά “ψαλιδίζουν” την εθελοντική δράση

Η έλλειψη οικονομικής άνεσης «ψαλιδίζει» τη συμμετοχή και την ενασχόληση των πολιτών σε εθελοντικές ομάδες , δράσεις και κινητοποιήσεισ. Όπως αναφέρουν: «το μεν πνεύμα και σώμα πρόθυμα, το δε πορτοφόλι ασθενεί».

Ωστόσο, δεν ατονεί και δεν απουσιάζει, ούτε ο νέος προγραμματισμός των εθελοντικών οργανώσεων, ούτε η διάθεση των παλαιοτέρων και πιο έμπειρων εθελοντών να συνδράμουν στα δύσκολα, όταν χρειαστεί, έστω με προσωπικό κόστος, πλην του κόπου, του χρόνου, και του οικονομικού.

Μιλώντας στο www.ertnews.gr ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης, ο κος Κώστας θεοδοσιάδης τονίζει ότι οι εκπαιδεύσεις νέων και παλιών μελών συνεχίζονται μετ εμποδίων, όμως, λόγω της έλλειψης οικονομικής στήριξης. Το κόστος των μετακινήσεων υψηλό, ομοίως και το κόστος αγοράς εξοπλισμού, κόστος που καλύπτουν πάντα οι ίδιοι οι εθελοντές και οι εθελόντριες. Έτσι, καταγράφεται ήδη μια αδυναμία συμμετοχής κι ανταπόκρισης στις ανάγκες που προκύπτουν για εθελοντική δράση και προσφορά.

Σαράντα (40) εθελοντές μέλη διαθέτει η Ομάδα, άνδρες και γυναίκες, που έχουν αποκτήσει διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης έτοιμοι να προσφέρουν αν χρειαστεί. Όσον αφορά στις γνώσεις που διαθέτουν; Αυτές σχετίζονται με την προσφορά: Πρώτων Βοηθειών, αντιμετώπισησ πλημμυρών, συνδρομή σε πυρόσβεση και πυρασφάλεια,αλλά και διασώσεων σε δύσβατο περιβάλλον.

Το «Σχολείο» της Βασικής Εκπαίδευσης θα συνεχίσει τη λειτουργία του και φέτος, παρά την οικονομική στενότητα, ωστόσο, οι εγγραφές νέων μελών έχουν ατονίσει. «Όταν καλύπτουν τα βασικά της καθημερινότητάς τους με δυσκολία και με πολλές ώρες δουλειάς είναι δύσκολο να τους περισσέψει χρόνος και διάθεση να προσφέρουν εθελοντική δράση και να καλύψουν μάλιστα επιπλέον έξοδα» αναφέρει ο νέος πρόεδρος. Μειώνονται αναγκαστικά οι συχνές εκπαιδεύσεις σε φυσικούς χώρους και περιορίζονται σε εσωτερικούς.
Συνεχίζουν τέλος να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στο Σχολείο της Βασικής Εκπαίδευσης, καθώς όπως υποστηρίζουν οι γνώστες , στηριζόμενοι σε πολύχρονη δράση τούς, “τα Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών απέβησαν καθοριστικά για τη διάσωση ανθρωπινών ζωών και συμπολιτών μας στο παρελθόν”.

Φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος