Ροδόπη – Ιλχ. Αχμέτ: Οι καπνοπαραγωγοί ταλαιπωρούνται από το 2018

Την ανάγκη στήριξης των καπνοκαλλιεργητών επεσήμανε ο Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής Ροδόπης του Κιν.Αλ., μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (9-11-2021). Όπως είπε, οι καπνοπαραγωγοί ταλαιπωρούνται από το 2018 μέχρι και σήμερα για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, οι τιμές είναι μειωμένες και πέρυσι και φέτος -δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οι τελικές, αλλά υπάρχει μια φοβερή απώλεια εισοδήματος. Δεύτερον, μια ίωση είχε ταλαιπωρήσει τα καπνά το 2018 -από αυτή την ίωση είχαν χάσει οι καπνοπαραγωγοί το 80% του εισοδήματός τους.

Ροδόπη – Ιλχ. Αχμέτ: Οι καπνοπαραγωγοί ταλαιπωρούνται από το 2018Σύμφωνα με τον κο Ιλχάν Αχμέτ, επειδή ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια για εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής, είναι απαραίτητο να στηριχτούν με μια μορφή επιδότησης με 100 ευρώ ανά στρέμμα προκειμένου να μείνουν όρθιοι και να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους.

Ο κος Ιλχάν Αχμέτ μίλησε για την ανάγκη αναπλήρωσης εισοδήματος των καπνοπαραγωγών για την περσινή χρονιά, κατά την οποία, όπως είπε, «σημειώθηκε φοβερή απώλεια εισοδήματος», σημειώνοντας ότι η Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε εξέδωσε το πόρισμά της αναγνωρίζοντας την ανάγκη που υπάρχει. «Υπάρχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος και είχαμε ζητήσει να αναπληρωθεί. Όμως μέχρι σήμερα ακόμη δεν υπάρχει εξαγγελία-χρονοδιάγραμμα για το πότε και το πώς θα αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μετά από όλες αυτές τις υποσχέσεις της κυβερνήσεως θα δικαιωθούν οι πληγέντες αγρότες».

Για όλο τον μπασμά στην Ελλάδα το ποσό είναι της τάξης των 10 εκ. ευρώ , ενώ μόνο για τη Ροδόπη είναι 5,5 εκ. ευρώ και αφορά πάνω από 6.500 οικογένειες-μονοκαλλιεργητές καπνού -ένα ποσό της τάξης των 1.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια. «Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία για να τους βοηθήσει να σταθούν όρθιοι» είπε ο κος Ιλχάν Αχμέτ.

Αναφερόμενος στη στέβια, τη χαρακτήρισε εναλλακτική λύση, αλλά όπως είπε χρειάζεται να δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις. «Φαίνεται αυτή τη στιγμή να αποτελεί την πιο λογική εναλλακτική καλλιέργεια, το εξετάζουμε, θα ζητήσουμε να γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ροδοπίτης πολιτικός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος