Ροδόπη: Ικανοποιητικά κλείνει η χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς

«Τα δένδρα για πρώτη φορά φέτος, μετά από πολλά χρόνια, ήταν υπερ-φορτωμένα. Η ποσότητα και η ποιότητα ήταν εξαιρετική» δήλωσαν σήμερα 21-12-2022 στο www.ertnews.gr παραγωγοί της περιοχής και σημείωσαν ότι παρά το γεγονός ότι δεν έβρεξε καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού κατάφεραν να πετύχουν καλή αναλογία.

Έτσι, ένα δένδρο 15ετίας κατάφερε να δώσει κάτω από τέσσερα τελάρα, ογδόντα κιλά κατά μέσο όρο. Ωστόσο, πρόβλημα αποτελεί η διάθεση του προϊόντος καθώς οι έμποροι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον και η απορρόφησή της παραγόμενης ποσότητας γίνεται μόνο από τους πολίτες.

Τα εμπόδια που κλήθηκαν να υπερπηδήσουν ήταν: Η εύρεση εργατικών χεριών, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω αύξησης των τιμών των αγρό-εφοδίων. «Με ογδόντα – ενενήντα και ενενήντα πέντε ευρώ να πωλούνται τα 15 λίτρα λάδι δύσκολα απορροφάται η παραγωγή» ανέφερε και σημείωσε ότι πέρσι η ίδια ποσότητα πωλούνταν 75-80 ευρώ. Αυξημένο ήταν και το κόστος της έλαιο-ποίησης κατά 12 με 17%.

Η αύξηση της τιμής των αγρό-εφοδίων οδήγησε πολλούς έλαιο-παραγωγούς της περιοχής σε περικοπές και μάλιστα για την αποφυγή υπέρογκων δαπανών δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να καλλιεργήσουν βιολογικά. Χωρίς, ωστόσο, να μπει «φρένο» στην αύξηση του αριθμού των ασχολουμένων.
φώτο:αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος