Την ικανοποίηση τους από την πώληση τω παραγώμενων οινοστάφυλων, εκφράζουν οι αμπελουργοί του Ιάσμου. Όπως σημείωσαν σήμερα Δευτέρα 19-12-2022 στο www.ertnews.gr, τα οινοποιήσιμα σταφύλια απορροφήθηκαν από τις τοπικές επιχειρήσεις, έτσι η πώλησή τους δεν τους δυσκόλεψε.
Όσον αφορά στην παραγωγή τσίπουρου, εκεί ο «πονοκέφαλος» του κόστους δεν απουσιάζει, καθώς πέρσι η παρασκευή της καζανιάς κυμαίνονταν από 35 έως 60 ευρώ, ενω φέτος η ίδια καζανιά κοστίζει από 60 έως 80 ευρώ.
Το δε κόστος καλλιέργειας, προβλέπεται να είναι αυξημένο κατά 30% και στη νέα καλλιεργητική χρονιά. «Στο παραγόμενο προϊόν, στο κρασί δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς το κόστος», δήλωσαν, αντιθέτως αυξήσεις κλήθηκαν να καλύψουν, «στην αγορά του μπουκαλιού, του φελλού και του χαρτο-κιβωτείου». Παράλληλα, σημειώνουν ότι «Στο κρασί, ως κρασί, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στην παραγωγή του, είναι της τάξης του 10%».
Παρά το ενδιαφέρον της παραγωγής, της καλλιέργειας η ανασφάλεια για το αν θα καταφέρει να διοχετεύσει το προϊόν του ο παραγωγός είναι παρούσα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Ωστόσο, δεν είναι παρόν το ενδιαφέρον στους νέους αγρότες για ενασχόληση με αυτό το είδος , « Δεν είναι μεγάλο» σημειώνουν και προσθέτουν ότι «επικράτησαν οι εύκολες λύσεις», κλείνοντας με την επισήμανση ότι «δεν πάει πολύς κόσμος να γίνει αγρότης» και προσθέτοντας “απαιτείται: κεφάλαιο, κίνηση, τρακτέρ και πάγια”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος