Ροδόπη: Η παλιά γέφυρα στον Κάλχα ανησυχεί τους κατοίκους

Ανήσυχοι για την παλιά τσιμεντένια γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του χωριού τους είναι οι κάτοικοι του οικισμού Κάλχα. Κάθε φορά που βρέχει δυνατά, όπως συνέβη στις 12 Ιανουαρίου, αναρωτιούνται “αν θα τα καταφέρει» ή αν θα συμβεί ό,τι και το καλοκαίρι του 2008. Όταν «έφραξε από τόνους φερτών υλικών που κατέβασε ο χείμαρρος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να χαθούν υποδομές», όπως ακόμη θυμούνται.

Ροδόπη: Η παλιά γέφυρα στον Κάλχα ανησυχεί τους κατοίκους«Θα έχουμε πρόβλημα», προβλέπουν, και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι τα φερτά υλικά σχεδόν φράζουν τις εισόδους. “Παλιότερα από κάτω περνούσε τρακτέρ, τώρα δεν χωρά να περάσει άνθρωπος κι αυτό είναι πρόβλημα. Κάποια στιγμή θα φράξει, πρέπει οπωσδήποτε να καθαριστεί από κάτω», τονίζουν μην κρύβοντας την ανησυχία τους.

Ροδόπη: Η παλιά γέφυρα στον Κάλχα ανησυχεί τους κατοίκους
Ασφαλής η διέλευση από την νέου τύπου διάβαση

Η νέου τύπου Ιρλανδική διάβαση λίγο πιο κάτω έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους του χωριού αλλά και στους διερχόμενους οδηγούς να περνούν με ασφάλεια μη ρισκάροντας τη ζωή τους και τις ζωές των συνεπιβατών τους. «Μέχρι στιγμής κάνει τη δουλειά της, ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα όταν το ποτάμι κατεβάζει δένδρα και άλλα μεγάλα αντικείμενα. Μπορεί να φράξει και να προκληθούν ζημιές», δήλωσε ο καπνοκαλλιεργητής Σερήφ Χασάν.

Ροδόπη: Η παλιά γέφυρα στον Κάλχα ανησυχεί τους κατοίκουςΑντιθέτως, εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, στο ύψος του Βοζβόζη ποταμού, ένας κώνος της Τροχαίας υπενθυμίζει ότι αποτελεί κίνδυνο-θάνατο η διάσχιση της Ιρλανδικής διάβασης. Προειδοποίηση, όμως, που δε σέβονται όλοι. Όπως συμβαίνει και σε άλλες Ιρλανδικές διαβάσεις της ΠΕ Ροδόπης: στο Μωσαϊκό, στον Ήφαιστο και αλλού.

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος