Ροδόπη: Η νεκρωτική ίωση απειλεί τριάντα πέντε χιλιάδες στρέμματα με καπνό

Η νεκρωτική ίωση επέστρεψε στις καπνοφυτείες της Ροδόπης. Απειλή γνώριμη στους παραδοσιακούς καλλιεργητές καπνού τύπου Μπασμά. Ήταν μόλις το 2018 που είχε καταστρέψει το σύνολο της καλλιεργίσημης έκτασης στην περιοχή. Φέτος τα πρώτα σημάδια καταγράφτηκαν πολύ έντονα σε οικισμούς, όπως: Κάλχα, Σιδεράδες, Λαμπρό κ.α.

Ροδόπη: Η νεκρωτική ίωση απειλεί τριάντα πέντε χιλιάδες στρέμματα με καπνόΣύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν στο www.ertnews.gr το πρόβλημα μέχρι τώρα είναι σημαντικό, όχι, όμως, όπως αυτό του 2018. «Ήμαστε σε επιφυλακή, ίσως, χρειαστούν στήριξη οι παραγωγοί αν η απώλειά τους είναι σημαντική» είπε.

Φέτος στη Ροδόπη καλλιεργούνται 35.000 στρέμματα με καπνό. Πέρσι ήταν 40.000. Μια στρεμματική μείωση της τάξης των 5.000 στρεμμάτων που συνοδεύτηκε από αριθμητική μείωση και των ίδιων των καλλιεργητών. Από 4.408 που πήραν πέρσι βεβαιώσεις φέτος ο αριθμός τους «έπεσε» στους 4000, καθώς 500 άτομα έφυγαν είτε στο εξωτερικό ή συνταξιοδοτήθηκαν. “Οι καπνοπαραγωγοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες και γι’ αυτόν τον λόγο εγκαταλείπουν τον τόπο τους και την καπνοκαλλιέργεια” σημείωσε ο πρόεδρος ενημερώνοντας το αρμόδιο Υπουργείο.

Συνολικά ο Συνεταιρισμός αριθμεί 7.000 μέλη. Ενώ το 100% της παραγωγής καπνού στη χώρα, περίπου 5,5 χιλιάδες τόνοι καπνού, εξάγεται κυρίως σε μεγάλες καπνοβιομηχανικές εταιρίες της Αμερικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος