Ροδόπη: Η έλευση της άνοιξης σηματοδοτεί την έναρξη εργασιών στα περιβόλια

Η έλευση της άνοιξης σηματοδοτεί την έναρξη εργασιών στα περιβόλια και στα χωράφια της Ροδόπης. Πρώτη υποχρέωση για τους δενδροκαλλιεργητές, το κλάδεμα των δένδρων, για κάποια είδη, όπως αυτό των μήλων, έχει καθυστερήσει λόγω των καιρικών συνθηκών.«Δεν έπρεπε να κλαδέψουν νωρίς, για να μην “ξυπνήσουν” νωρίς τα δένδρα» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο κος Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς, γεωπόνος – δενδροκαλλιεργητής και ο ίδιος.

Ροδόπη: Η έλευση της άνοιξης σηματοδοτεί την έναρξη εργασιών στα περιβόλια
Ο κος Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς

«Ευτυχώς το μήλο δεν επηρεάστηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες και «κοιμηθήκαμε ήσυχοι». Λίγο με τις ελιές ανησυχήσαμε» σημείωσε και εξήγησε  ότι υπήρξαν απώλειες στη Μαρώνεια, στη Στρύμη και στους Ασωμάτους, καθώς σημειώθηκαν πάρα πολλές παγωνιές όχι σε ντόπιες ποικιλίες, αλλά στις Μεγαρίτικες και στις Ισπανικές ελιές. Άντεξαν οι ελιές της Μαρώνειας, της Μάκρης, της Χαλκιδικής και οι Κορονεϊκες. «Παραδόξως» σημειώνει ο κος Κουρουκεχαγιάς προσθέτοντας ότι στα ορεινά τα δένδρα “δοκιμάστηκαν”, στα πεδινά όχι και τόσο. «Όλοι αυτοί οι καλλιεργητές που τα προηγούμενα χρόνια δούλεψαν σωστά και δημιούργησαν υγιή και δυνατά φυτά, αυτοί δεν είχαν πρόβλημα» ανέφερε ο έμπειρος γεωπόνος προσθέτοντας ότι: «Όσοι έχουν οπωροφόρα δένδρα, κλαδεύουν τώρα κι ακολουθεί ψεκασμός για επούλωση των πληγών. Μ’ αρέσει να τα κλαδεύω, να τα περιποιούμαι, να τα φροντίζω».

Όπως τόνισε οι παραγωγοί από τα λάθη τους πρέπει να μαθαίνουν, οπότε το «μάθημα» της Μήδειας δεν θα πρέπει να το ξεχάσουν και να επιλέγουν να βάλουν στα χωράφια τους, ποικιλίες, όπως   αυτές που αντέχουν στο κρύο. «Για να τα πάμε καλά θα πρέπει να νικήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός και όχι να τα βάλουμε με την Φύση και το Θεό, με αυτόν δεν μπορούμε να τα βάλουμε» κατέληξε  βέβαιος πως η ενασχόληση στη Φύση εκτός από γνώση προσφέρει και σοφία.
Φώτο: Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος