Ροδόπη: Η αυξημένη τιμή του ρεύματος προκαλεί προβληματίζει τους αγρότες της ΔΕ Αιγείρου

Άνθρωποι «δεμένοι» με τη γη και τον τόπο τους οι ηλικιωμένοι κάτοικοι στην περιοχή της Αιγείρου. Σήμερα –συνταξιούχοι και απόμαχοι της δουλειάς, αγρότες πριν μερικά χρόνια. Μάζευαν, πάντοτε τέτοια εποχή, πρώτοι το βαμβάκι με τα χέρια.

Σήμερα στη μεγάλη έκταση που καλύπτει η Τοπική Κοινότητα της Αιγείρου, στους οικισμούς : Μεσσούνη, Αρωγή, Γλυφάδα, Καλλίστη, Μελέτη, Μέση, Νέα Καλλίστη, Παραλία Μέσης, Πόρπη και Φανάρι πολλά έχουν αλλάξει και σίγουρα ο επισκέπτης δεν θα συναντήσει κανέναν αγρότη αξημέρωτα να μαζεύει το βαμβάκι από τα ξερικά χωράφια που έχει ανοίξει με τα χέρια.

Λογαριασμοί ρεύματος με αυξημένη την τιμή της Κιλοβατώρας προκαλούν απόγνωση
Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. «Σήμερα παίρνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τους κοιτούν με απόγνωση, καθώς για την άρδευση των χωραφιών τους καλούνται να καταβάλλουν ποσό 3 ευρώ πάνω την Κιλοβατώρα» δηλώνει στο www.ertnews.gr ο κο Θεοχαρίδης, αιρετός στο δήμο Κομοτηνής και αγρότης και ο ίδιος εξηγώντας πως από τα 4,5 ευρώ πέρσι φέτος καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν 7,5 ευρώ ακριβότερη την κιλοβατώρα. «Μπορεί να είναι υψηλότερες οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, όπως το σιτάρι για παράδειγμα, είναι ,όμως, σχεδόν διπλάσιο το κοστολόγιο της καλλιέργειας, αυξημένο κατά 60%» λέει.
Σε μια τεράστια έκταση με τα ποτιστικά να διαδέχονται τα ξερικά χωράφια καλλιεργήθηκαν φέτος: Σιτάρια (περισσότερα από άλλη χρονιά), καλαμπόκια, ηλίανθοι και βαμβάκια. Στην ίδια έκταση έχουν φυτευτεί και ελιές και κάποια άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Δέλεαρ τον τελευταίο καιρό για τους νέους αγρότες αποτελούν τα προγράμματα νέων αγροτών, η επιδότηση για την αγορά εξοπλισμού αποτελεί έλκει αρκετούς νέους να συνεχίσουν την προσπάθεια στη γη που κληρονόμησαν. Ωστόσο, όπως ο κος Θεοχαρίδης σημειώνει λείπουν παραδείγματα ανθρώπων που να επέστρεψαν από τις πόλεις για να μείνουν στα χωριά της περιοχής και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. «Ίσα-ίσα που φεύγουν, ακόμη και από την Αίγειρο που απέχει μόλις 10 Khm από την Κομοτηνή» λέει σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει κάτι που να κρατήσει τους νέους και τις νέες, έτσι κάθε σπίτι που κλείνει δεν ανοίγει».
Αμπελουργικό σταθμό στα πρότυπα της Γεωργικής Αμερικανικής Σχολής προτείνουν στην Αίγειρο
Όσον αφορά στα αιτήματα της περιοχής; «Η βελτίωση του οδικού δικτύου, αγροτικού κι επαρχιακού» είναι πρώτο στη λίστα καθώς έχει να συντηρηθεί, όπως λένε οι άνθρωποι της περιοχής πολύ καιρό. Αίτημα και η λειτουργία του Αμπελουργικού Σταθμού με μεγαλύτερη δυναμική και εξωστρέφεια, στα πρότυπα της Γεωργικής Αμερικανικής Σχολής. «Θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, θα συνέδεε το εμπορικό με το αγροτικό κομμάτι και θα προκαλούσε μια νέα δυναμική για τον τόπο» αναφέρουν οι κάτοικοι με την προσδοκία ότι θα δουν την πρότασή τούς να γίνεται πραγματικότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος