Ροδόπη: Η αναξέλεγκτη υλοτόμηση καταστρέφει δασικό πλούτο

Την πρόβλεψη ότι η παράνομη υλοτομία θα είναι ακόμη πιο έντονη τη φετινή φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο κάνουν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Δασών και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για δυσμενή αποτελέσματα που θα φανούν τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τον δασικό πλούτο της περιοχής.

Ήδη λόγω των ανεβασμένων τιμών στις οποίες πωλείται η ξυλεία για θέρμανση δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν στην ύπαιθρο και υλοτομούν ανεξέλεγκτα καυσόξυλα, ξύλα για το τζάκι και τη σόμπα το χειμώνα.

Ροδόπη: Η αναξέλεγκτη υλοτόμηση καταστρέφει δασικό πλούτο«Τέτοια φαινόμενα υπήρχαν πάντα» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και σημειώνουν ότι ακόμη και τα δύο δένδρα που θα κοπούν από έναν άνθρωπο είναι μεγάλο θέμα, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι ο ενεργός πληθυσμός της περιοχής είναι 30.000. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η δράση των παράνομων «υλοτόμων» εκτός από τα ορεινά απαντάται και στα πεδινά, στους πρόποδες των βουνών, στα περιαστικά δάση. «Εκτάσεις αποψιλώνονται χρόνο το χρόνο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις περιπολίες που θα απέτρεπαν τους επίδοξους «υλοτόμους»; «Γίνονται, αλλά γίνονται ευκαιριακά και ανάλογα με το έμψυχο υλικό και πάντα στα μέτρα της χρηματοδότησης που επίσης είναι ελλιπής» απαντούν και σημειώνουν ότι η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης είναι ελλιπής και φθίνουσα η στελέχωσή της, μια κατάσταση «προβληματική» όπως λένε.

Νόμιμα και αυτοί που δικαιούνται, την ποσότητα που δικαιούνται, θα παραλάβουν ξυλεία για τη θέσμανσή τους οι κάτοικοι που ζουν σε οικισμούς που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις. Με χαμηλό αντίτιμο σε σχέση με τα προϊόντα διατίμησης θα παραλάβουν 1.800 κιλά ξύλα (οξιά, δρυς κ.α. ) το ανώτερο οι οικογένειες που ζουν στα πολύ ορεινά και λιγότερα κιλά αυτές που ζουν στους πρόποδες του Πατικιού Όρους. Πρόκειται για ξυλεία που υλοτομείται από τη Δασική Συνεταιριστική Εργασία μετά από έγκριση – συναίνεση της Διεύθυνσης Δασών και αφού οι οικογένειες αυτές υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος