Ροδόπη – Γκ. Εσαγιάν: Οι γονείς κάνουν μαζικές μεταθέσεις των δικών τους προσδοκιών στα παιδιά

«Κάνουμε μαζικές μεταθέσεις των δικών μας προσδοκιών στα παιδιά στερώντας τις προσωπικές τους ελευθερίες σε κάποιο μεγάλο βαθμό μερικές φορές» δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης «Ορφέας», Γκάρο Εσαγιάν. Όπως είπε «το αποτέλεσμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για εμάς είναι ο μετρητής της σχέσης της ποιότητας των γονιών με τα παιδιά τους».

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (9-7-2021) τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει η διαχείριση μιας ενδεχόμενης αποτυχίας σήμερα ήδη έχει βάλει τα θεμέλιά του τα προηγούμενα χρόνια στη σχέση των γονιών της οικογένειας με τον υποψήφιο φοιτητή. «Οι πανελλαδικές εξετάσεις έρχονται σε ένα σταυροδρόμι μιας εξελεκτικής πορείας του παιδιού που έχει ξεκινήσει από τα παιδικά του χρόνια, της οποίας πορείας η ποιότητα των προηγούμενων ετών είναι αυτή που θα καθορίσει και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της οποιασδήποτε αποτυχίας, αλλά και της επιτυχίας» είπε και εξήγησε «Βλέπουμε, παιδιά να χάνουν το στόχο τους όχι μόνο επειδή αποτύχανε, αλλά και επειδή επιτύχανε. Μην έχοντας ασφαλείς δεσμούς και στέρεες βάσεις στα προηγούμενα χρόνια της ψυχο-συναισθηματικής τους ανάπτυξης μπορεί στην πορεία να χάσουν το στόχο τους, να αποπροσανατολιστούν στην νέα τους ακαδημαϊκή ζωή» είπε.

Σύμφωνα με τον γνωστό ψυχίατρο, «η ποιότητα της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια από την παιδική ηλικία είναι μια δουλειά στην οποία συμμετέχουν ενεργά οι γονείς και ανα-διαπραγματεύονται διαρκώς τη θέση τους απέναντι στις προκλήσεις του παιδιού που μεγαλώνει» για να εξηγήσει ότι «η σχέση των γονιών με τα παιδιά είναι αμφίδρομη». Όπως τόνισε ο κος Εσαγιάν «ένα από τα συχνά λάθη στην προσέγγιση των ζητημάτων από την πλευρά των γονέων είναι ότι οι γονείς νιώθουν ότι θα πρέπει εκείνοι να βρουν τη λύση στα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι και τα παιδιά θα πρέπει να γίνουν πιο υπεύθυνα στη διαχείριση των ζητημάτων που τα απασχολούν από τη μικρή τους ηλικία, σε αυτό το κομμάτι υστερούμε στην ελληνική οικογένεια είμαστε πολύ υπερπροστατευτικοί και μεταφέρουμε πολλές αγωνίες και πολλά δικά μας θέλω στα παιδιά μας και μέσα από αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά συρρικνώνουμε τη δυνατότητα συγκροτημένης ωρίμανσης του παιδιού με υπευθυνότητα».

Όπως λέει ο υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης «Ορφέας», παρατηρεί στα νέα παιδιά να «μην είναι πολλοί αυτοί που να είναι προσηλωμένοι στον στόχο, έτσι με την αποτυχία σε ένα στόχο εύκολα μεταθέτουν και αλλάζουν στόχο στη ζωή τους. Αυτό είναι και ένα σημείο ύπουλο των καιρών που λέει ότι κανείς δεν ζει μια ζωή με μια δουλειά, μόνο με ένα πτυχίο, θα πρέπει να αλλάζουμε επαγγελματικούς ρόλους, θα έλεγα ότι δεν είναι υπεράνθρωπος ο άνθρωπος και η ψυχική ανθεκτικότητα έχει τα όρια της». Για να καταλήξει λέγοντα ότι ο νέος άνθρωπος πάει μπροστά όταν δεν αποποιείται τον στόχο του με τις πρώτες δυσκολίες. «Όταν κανείς έχει “κλειδώσει” τον στόχο του, αν χάσει την πρώτη ευκαιρία από μόνος του θα αναζητήσει τη δεύτερη.»

συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος