Ροδόπη- Γ.Βουλτσίδης: Η δημιουργία είναι ο μόνος τρόπος να μιμηθούμε το Θεό

«Η δημιουργία είναι ο μόνος τρόπος να μιμηθούμε λίγο αποτελεσματικά τη δουλειά του Θεού. Από το τίποτα χάρη στην φαντασία βγαίνει κάτι» αναφέρει ο Γιάννης Βουλτσίδης, καραγκιοζοπαίχτης- ιδρυτής του Θρακικού Θεάτρου Σκιών. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» τόνισε ότι: «Είναι ο μόνος τρόπος να “πλησιάσουμε” την έννοια της αθανασίας. Να “αγγίξουμε” την έννοια της αθανασίας γιατί έχει το στοιχείο του αναπάντεχου, του καινούργιου γι αυτό και αιφνιδιάζει κιόλας. Αλλιώς φυσικά δεν είναι δημιουργία, είναι αναπαραγωγή».

Ροδόπη- Γ.Βουλτσίδης: Η δημιουργία είναι ο μόνος τρόπος να μιμηθούμε το Θεό
Γιάννης Βουλτσίδης, καραγκιοζοπαίχτης

Όπως εξηγεί το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Το θυμωμένο δενδρί» έχει τη φόρμα της βαλίτσας. «Σε μια βαλίτσα καραγκιοζοπαίχτη μπαίνουν τα πιο απίθανα πράγματα: εκτός από τα ρούχα, βιβλία, φιγούρες, σημειώσεις» δηλώνει και εξηγεί ότι: «Μια ζωή ήμασταν με τις βαλίτσες χωρίς καν αυτοκίνητο τα πρώτα χρόνια. Από λιμάνι σε λιμάνι να κουβαλάς δέκα βαλίτσες μόνο αυτό ήταν ένας άθλος».

Όπως τονίζει ο κος Βουλτσίδης, «Και σαν μεταφορά η βαλίτσα έχει άμεση σχέση με τη ζωή μας». «Τι έχει μέσα η βαλίτσα;» ρωτήσαμε τον κο Βουλτσίδη και σημείωσε « Όλη την οικο-συσκευή του θεάτρου σκιών. Έγχρωμες διαφάνειας, χαρτόνια, σενάρια και μια συνοπτική ιστορία του Θεάτρου Σκιών και την Ιστορία της κάθε φιγούρας ξεχωριστά. Το βιογραφικό της κάθε φιγούρας. Ώστε όποιος θέλει να μπει στο σύμπαν του καραγκιόζη να μπει κάπως σφαιρικά και να μην το δει από μια γωνία μόνο. Αυτή η βαλίτσα του καραγκιόζη έχει τον τίτλο “Θυμωμένο δενδρί”, γιατί ζούμε σε μια αγροτική περιοχή”.

Όπως εξήγησε ο κος Βουλτσίδης “Επηρεαζόμαστε από τα δένδρα. Ζούμε σε ένα φυσικό περιβάλλον. Πρέπει να ξέρουμε τη δύναμή του και αν το προστατεύουμε και να το ενδυναμώνουμε. Δεν το κάνουμε. Στην Κομοτηνή ο Δημόσιος χώρος είναι άσχημος. Με άθλιες πολυκατοικίες. Το κόψιμο του αέρα, του φωτός δημιουργούν μια «σκοτεινή ψυχή». Δεν σκεφτόμαστε ότι όλα έχουν σχέση με την ψυχή. Το τεχνητό πάει να εκβιάσει και εκβιάζει το φυσικό ενώ θα μπορούσε να το μιμηθεί όμορφα να πάρει παραδείγματα. Όχι να θέλει να κυριαρχήσει».

Ο Θρακιώτης Καραγκιοζοπαίχτης χαρακτηρίζει «προέκταση του χεριού” του τη βαλίτσα. “Γλυκιά αναπόληση του ταξιδιού”, όπως λέει. Μια γλυκιά αναπόληση σε καιρό Covid που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Μικρός Διάκοσμος» και κοστίζει 15 ευρώ.
Φώτο: Γιάννης Βουλτσίδης συνέντευξη – κείμενο- φώτο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος