Ροδόπη: Έρευνα Κομοτηναίας αρχιτεκτόνισσας στην Έκθεση Πισσαρίδη

Αναφορά σε δύο σημεία στην Έκθεση Πισσαρίδη γίνεται στο όνομά της Κομοτηναίας αρχιτεκτόνισσας, της κας Τάνιας Βεζυριαννίδου. «Αποτελεί ύψιστη τιμή η αναφορά σε έρευνα που πραγματοποίησα το έτος 2014, καταδεικνύοντας την αξία της έρευνας, καθώς συνεχίζει να είναι επίκαιρη παρά την παρέλευση περί των 7 χρόνων, διότι τα συγκεκριμένα ζητήματα που αναφέρω δεν έχουν επιλυθεί» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Ροδόπη: Έρευνα Κομοτηναίας αρχιτεκτόνισσας στην Έκθεση Πισσαρίδη
Η κ. Τάνια Βεζυριαννίδου

Όπως εξήγησε η έρευνα αναφέρει ότι μόνο το 16% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας είχαν εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)το 2014, ποσοστό το οποίο το 2020 έφτασε στο 20%. Αντίθετα, στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, χρήσεις γης έχουν καθοριστεί για το σύνολο της επικράτειάς τους. Τα ΓΠΣ, και πιο πρόσφατα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), καθορίζουν τις οικιστικές και τις αναπτυξιακές περιοχές, τις περιοχές προστασίας όπου τίθενται περιορισμοί ή και απαγορεύσεις στις χρήσεις γης και στη δόμηση, π.χ. δασικές περιοχές), και τις περιοχές με ένα συνδυασμό δραστηριοτήτων (με σκοπό την ορθολογική κατανομή και συσχέτιση των χρήσεων γης). Όλα αυτά αφορούν σε επίπεδο δήμου, ο σχεδιασμός δηλ. αφορά τον αστικό, περιαστικό κι εξωαστικό χώρο ενός δήμου.

Αναφορικά με την Έκθεση Πισσαρίδη η κα Βεζυριαννίδου εξήγησε ότι παρουσιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. «Η επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή και νομπελίστα Οικονομικών το 2010, Πισσαρίδη, μέσα από αυτή την Έκθεση κάνει προτάσεις για την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας με μια μεσοπρόθεσμη οπτική, διότι παρατηρείται μία σταδιακή διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας σε χαμηλότερα επίπεδα εισοδημάτων και ευημερίας τα τελευταία χρόνια, υποχωρώντας σε πολλές ουσιώδεις κατηγορίες σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε η κα Βεζυριαννίδου προσθέτοντας ότι «Οι δράσεις που προτείνονται προκύπτουν από την εξέταση της εφαρμογής των πολιτικών στην πράξη και βασίζονται σε οικονομική ανάλυση. Η έκθεση καταγράφει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας στους τομείς εκείνους που εμφανίζουν τις σημαντικότερες αγκυλώσεις και εμποδίζουν την ανάπτυξη και κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των δυσχερειών. Οι διαπιστώσεις της προέρχονται μέσα από ερευνητικά στοιχεία, και παραδείγματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον ευρωπαϊκό χώρο προκειμένου να γίνει κατανοητό το πρόβλημα ανά τομέα».

Τέλος, σημείωσε ότι οι Τομείς που εξετάζονται στην έρευνα διότι εμφανίζουν αγκυλώσεις και γίνονται προτάσεις βελτίωσης είναι ο δημόσιος τομέας, οι αγορές και κεντρικοί τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία. Ειδικότερα για τον δημόσιο τομέα εξετάζονται οι δυσλειτουργίες μέσω δεικτών στους επιμέρους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της φορολογίας, της κοινωνικής πρόνοιας, του ασφαλιστικού συστήματος και της χωροταξίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος