Ροδόπη: Επίσκεψη Ισπανών μαθητών-τριών και καθηγητών στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

Δεκαέξι (16) μαθητές και δύο (2) συνοδοί καθηγητές από το σχολείο INS Pineda de Mar της πόλης Pineda de Mar της Ισπανίας υποδέχτηκε το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Οπτικοακουστικά μέσα και Καλλωπιστικά φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό».

Τα δύο σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του 4ου Γυμνασίου, συνεργάζονται εδώ και δύο χρόνια πάνω σε κοινούς στόχους που αφορούν στην δημιουργία και συντήρηση ενός πράσινου τοίχου, καθώς και στη διενέργεια ερευνητικού πειράματος πάνω σε τέσσερα είδη ενδημικών καλλωπιστικών φυτών και την ποσότητα νερού που απαιτείται ανάλογα με το είδος τεσσάρων διαφορετικών ειδών εδάφους που χρησιμοποιούνται.

Η ισπανική αντιπροσωπεία έφτασε την Δευτέρα στην Κομοτηνή και την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν αρχικά δραστηριότητες υποδοχής, ενώ στην συνέχεια έγινε ένα εργαστήριο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας που αφορούν στα φυτά της ελληνικής και της ισπανικής ομάδας.

Ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας“, όπως αναφέρουν, “παιδιά και από τα δύο σχολεία φύτεψαν καλλωπιστικά φυτά, λεβάντες στην αυλή του σχολείου“. Την ίδια μέρα η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε με την συνοδεία καθηγητών του σχολείου μας σε αξιοθέατα της Κομοτηνής, όπως το Λαογραφικό μουσείο, το Σπαθί, το Ρολόι, το Ιμαρέτ, την Εκκλησία της Παναγίας, το Βυζαντινό τείχος και εξωτερικά τον ναό του Ευαγγελισμού.

Ροδόπη: Επίσκεψη Ισπανών μαθητών-τριών και καθηγητών στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Σουφλί, όπου οι ομάδες από τα δύο σχολεία επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Μουσείο Μεταξιού όπου παρακολούθησε βίντεο σχετικά με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής του μεταξιού. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, όπου οι μαθητές είδαν κουκούλια μεταξοσκώληκα, ρόκες, αργαλειούς και υφαντά.

Στη συνέχεια στην αυλή του μουσείου, οι μαθητές είχαν και μια όμορφη ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα, φτιάχνοντας έναν αυτοσχέδιο αργαλειό. Η ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο κ. Τσιακίρη Γεώργιου. Στην επιστροφή έγινε η απαραίτητη στάση στην όμορφη πόλη της Αλεξανδρούπολης, με ελεύθερο χρόνο για βόλτα και φαγητό.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή στην Καβάλα με πρώτη στάση την Selecta Hellas, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς και έμπορους καινοτόμων καλλωπιστικών φυτών και καλλιεργειών παγκοσμίως στο Ερατεινό Χρυσούπολης. Η ξενάγηση από τον επικεφαλή γεωπόνο Μουρατίδη Γεώργιο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, περιελάμβανε ενημέρωση για τα είδη των φυτών που καλλιεργούν, τον τρόπο καλλιέργειας τους, την μεταφορά τους στους πελάτες κ.α. Η εταιρεία δώρισε στο σχολείο μας μικρά φυτά από την ποικιλία των ειδών που καλλιεργούνται και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.

Ακολούθησε η επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στην συνέχεια στην πόλη της Καβάλας για φαγητό και περίπατο στα αξιοθέατα της πόλης. Την Παρασκευή όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου. Αρχικά οι ομάδες επεξεργάστηκαν τα δεδομένα του πειράματος που πραγματοποιείται ταυτόχρονα στα σχολεία των δύο χωρών. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο καλλωπιστικών φυτών και στο τέλος έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και η απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής.

Το απόγευμα η ισπανική αποστολή αναχώρησε για την Ισπανία. Ήταν μία εβδομάδα γεμάτη από γνώσεις εμπειρίες και συναισθήματα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Το 4ο Γυμνάσιο θα επισκεφθεί με ανάλογη ομάδα μαθητών και καθηγητών το Ινστιτούτο την δεύτερη εβδομάδα του Μαϊου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συνεργασία των δύο σχολείων.

Τέλος μπορεί το κοινό μας πρόγραμμα να ολοκληρώνεται αυτή τη σχολική χρονιά, όμως οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν ανάμεσά στα σχολεία μας θα μας συνδέουν και τα επόμενα χρόνια αλλά και σε πιθανά μελλοντικά προγράμματα συνεργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος