Ροδόπη: Επάγγελμα κτηνοτρόφος

Δεκαπέντε χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία η κα Μαρία Χαϊνη. « «Κληρονόμησα» αυτή τη δουλειά από τον πατέρα μου» λέει και αφήνει για λίγο το κοπάδι της για να μιλήσει για τις δυσκολίες της καθημερινότητας που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά της από όσο ήδη είναι.

Ροδόπη: Επάγγελμα κτηνοτρόφος
Η κα Μαρία Χαϊνη με το κοπάδι της, φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

«Από κορίτσι ακόμη κοντά στον πατέρα μου τα αγάπησα τα ζωντανά, αλλά δεν ήξερα τι πραγματικά γίνεται. Τώρα ξέρω κι αναρωτιέμαι πού ήμασταν και πού φτάσαμε; Τζάμπα όλα! Καταντήσαμε να παρακαλάμε και να μην μας παίρνουν το γάλα. Δεν μας το παίρνουν. Πώς θα βγούνε τα έξοδα;» Αναρωτιέται και σημειώνει ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

«Οι περισσότεροι είμαστε φτωχοί» λέει και σημειώνει ότι οι μισοί τουλάχιστον κτηνοτρόφοι της Ροδόπης δεν πωλούν γάλα και όχι επειδή δεν θέλουν να πουλήσουν. «Θα μπορούσαμε να καλύψουμε κάποιες από τις υποχρεώσεις μας πουλώντας 70 και 80 κιλά την ημέρα κι όμως, παραμένει στα αζήτητα. Τι να πεις; Δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις να το πάρει, είναι ιδιώτης»σημειώνει με παράπονο δηλώντας πως η ίδια δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα.

«7-8 χρόνια τώρα δεν μπορούμε να δώσουμε το γάλα. Από τότε που έκλεισε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης κατάφερα να δώσω μόνο μια χρονιά το γάλα σε ιδιώτη» σημειώνει προσθέτοντας πως πολλοί κτηνοτρόφοι της Ροδόπης έχουν πρόβλημα. « Οι τροφές ακριβές, οι επιδοτήσεις μειωμένες, τα αρνιά και τα κατσίκια φθηνά». Όπως τονίζει η κα Χαϊνη τα όποια έσοδα έρχονται από την πώληση των κατσικιών και από τις επιδοτήσεις, αλλά κι αυτές, όπως λέει, δίνονται μια φορά το χρόνο…
Η δουλειά της ξεκινά νωρίς το πρωί και τελειώνει το βράδυ. Η φροντίδα του κοπαδιού και η βόσκηση του απαιτεί πολλές ώρες. Κι όμως, παρά τη δουλειά, τα έξοδα του κοπαδιού και τα δικά της δεν καλύπτονται. «Να προσέξει την κτηνοτροφία, να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους» είναι το μήνυμα που στέλνει στον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σημειώνει « Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε χωράφια για να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας. Δεν έχουμε στην άκρη λεφτά. Ό,τι βγάζουμε από το κοπάδι, αυτά είναι τα έσοδά μας. Έρχονται μέρες που δεν έχουμε να τα ταϊσουμε. Οι τροφές είναι ακριβές.Έχω εκατό κατσίκια πρέπει να ταϊσω δύο τσουβάλια καλαμπόκι την ημέρα κι αυτά τα πληρώνω 10 και 11 ευρώ το ένα τσουβάλι, πώς θα τα βγάλω αυτά τα χρήματα για την αγορά τους όταν δεν πουλώ το γάλα; Αγόρασα πέντε τόνους καλαμπόκι και 200 μπάλες χόρτο και από τα Χριστούγεννα είναι φαγωμένο. Κι έχουμε ακόμη καιρό μπροστά μας για να ταϊζουμε. Ταϊσαμε –ταϊσαμε-ταϊσαμε κι ακόμη ταϊζουμε, δεν μας δίνει κανείς σημασία». Για να καταλήξει πριν επιστρέψει στο κοπάδι της λέγοντας: «Δώσε λίγη σημασία στους κτηνοτρόφους, οι κτηνοτρόφοι περνούν τα δύσκολα».
Φώτο: Χαϊνη Μαρία, κτηνοτρόφος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος